APMGR: Peste 2.000 de medicamente generice au fost înlocuite cu alternative mult mai scumpe

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunţă că nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2016 a atins un nou nivel nesustenabil, ceea ce va duce brusc la dispariţia multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la închiderea unor fabrici de medicamente locale.
Alina Costache
31 ian. 2017, 15:12
APMGR: Peste 2.000 de medicamente generice au fost înlocuite cu alternative mult mai scumpe

„Fără introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, cei cu venituri reduse vor fi în continuare privaţi de cele mai răspândite medicamente de pe piaţă, medicamente care asigură tratamentul la costuri accesibile al celor mai multe afecţiuni cronice” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit Capital.ro.

Creşterea procentului „p” din calculul taxei clawback la 18.89% în trimestrul 4 al anului 2016, de la 14.91% în trimestrul 3, este o consecinţă directă a creşterii consumului unor medicamente innovative.

Potrivit unui document, remis Redacţiei, APMGR consideră injust ca producătorii de medicamente generice să fie taxaţi pentru finanţarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitară a taxei clawback, întrucât aceştia nu sunt responsabili în niciun fel pentru creşterea în ansamblu a consumului de medicamente.

Totodată, asociaţia reaminteşte că singura soluţie care ar putea aduce lucrurile în normalitate, salvând astfel de la insolvenţă producătorii de medicamente generice, este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maxim 65% în calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, corelând astfel sarcină fiscală cu politica de preţuri în domeniul medicamentelor.

„Conform cadrului legislativ existent, producătorii de medicamente suportă diferenţa dintre suma alocată anual pentru medicamentele compensate în bugetul de stat, adică aproximativ 6 miliarde de lei (ceea ce reprezintă nivelul consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011), şi consumul real de medicamente. Această diferenţă, cunoscută sub numele de taxa clawback, are un impact fiscal cu atât mai mare cu cât preţul medicamentelor este mai mic: în cazul unui medicament generic, acest impact este de trei ori mai mare faţă de cel asupra unui medicament inovativ”, se arată în document.

„O astfel de povară fiscală a devenit de nesuportat pentru producătorii de medicamente generice, mulţi dintre aceştia având capacităţi de producţie în România. Rezultatul este dispariţia medicamentelor generice esenţiale şi închiderea unor capacităţi locale de producţie, cu efecte sociale şi economice ireversibile,” a mai spus Laurenţiu Mihai.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe. Conform specialiştilor, acest trend va continua. Medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare şi digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central şi aparatului respirator şi vor afecta în special bolnavii cronici.

„Avem speranţa că noul guvern va introduce de urgenţă calculul diferenţiat al taxei clawback, în interesul pacienţilor dar şi al economiei româneşti,” a adăugat directorul APMGR.

Citeşte şi MS: Toate medicamentele evaluate de ANM vor fi introduse continuu pe lista de compensate

 

Spynews
Crimă înfiorătoare în Arad. Un bărbat și-a ucis cu sânge rece soția, după care și-a pus capăt zilelelor. Cei doi au fost găsiți de fiul lor: „Tati a omorât-o pe mami” / FOTO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 17 iunie 2024, produsele pe care românii le adoră. Se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
SALARIU obligatoriu în România. S-au stabilit NOILE REGULI de la UE
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Spynews
Anunț de ultimă oră! Val de aer tropical în România! Temperaturi caniculare în țară, după furtuni
Spynews
Bianca Iordache a fost externată! Bruneta și fetița ei au ajuns acasă după naștere. Imagine emoționantă / FOTO
Evz.ro
Cât de bună este, de fapt, pâinea cu maia
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
„Tati a omorât-o pe mami” Crimă înfiorătoare în Arad! Un bărbat în vârstă de 77 de ani și-a ucis soția, iar apoi s-a sinucis
Capital.ro
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
StirileBZI
Se interzic telefoanele mobile! Unde exact se aplică în România
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Femeie din Missouri eliberată după 43 de ani de închisoare pe nedrept
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?