Redacţia Romania TV: „Nu ne lăsăm intimidaţi” VIDEO

Mai multi jurnalisti ai postului România TV au primit citatii pentru a se prezenta la Parchetul General, intr-un dosar de abuz in serviciu, cel mai probabil legat de inregistrate lui Sebastian Ghita difuzate in ultimele saptamani de postul de televiziune. Masura, fara precedent in istoria mass-media din Romania, este cosniderata de redactia România TV drept o tentativa de intimidare, dupa ce dezvaluirile lui Sebastian Ghita au dinamitat scena politica romaneasca, ducand la demisii si demiteri rasunatoare.
Romania TV
02 feb. 2017, 11:22
Redacţia Romania TV:

Intr-un comunicat de presa, redactia România TV isi exprima ingrijorarea fata de acest demers extrem de periculos pentru libertatea de expresie. Redam mai jos comunicatul:

„Redactia România TV a aflat cu surprindere ca zeci de jurnaliști ai postului sunt obligați să se prezinte la audieri la Parchetul General în dosarul înregistrărilor lui Sebastian Ghiță.

Consideram ca aceasta este una dintre formele de intimidare asupra celor care au avut curajul sa difuzeze dezvăluirile care au fost confirmate de autoritățile statului și care au determinat demisii și demiteri la cel mai înalt nivel.

Singura vină a noastră, a tuturor jurnaliștilor este că lucrăm la România Tv și că nu ne-am abandonat misiunea publică.

Considerăm că această citare nu este întâmplătoare în condițiile în care exact în aceste zile Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr incriminează televiziunile care își permit să facă dezbateri despre justitie în care invitații, politicieni și analiști, citam „dezinformează un popor incult”.

Și tot în aceste zile, un grup de membri ai CNA, adică autoritatea învestită cu calitatea de garant al interesului public, face presiuni și declarații pentru a determina închiderea postului de televiziune plasat pe prima poziție ca audiență între televiziunile de știri din România.

România TV va continua să colaboreze cu toate instituțiile statului, să răspundă solicitărilor acestora dar să le și chestioneze în temeiul interesului public atunci când constată că demnitarii plătiti din banii contribuabililor abuzează de funcții.

România TV va continua să îşi îndeplinească cu misiunea de „câine de pază al democraţiei” întrucât libertatea de exprimare garantată de Constituţie ne permite sa abordam orice subiect de interes public fără vreo restricţie sau teamă de pedeapsă.

Facem apel la toate instituțiile care veghează la democrație și libertatea de exprimare să urmarească cu atentie acest caz.

De la Romania TV veti afla oricum in premiera orice informatie importanta despre modul in care autoritatile judiciare trateaza acest dosar.” România TV va continua să colaboreze cu toate instituțiile statului, să răspundă solicitărilor acestora dar să le și chestioneze în temeiul interesului public atunci când constată că demnitarii plătiti din banii contribuabililor abuzează de funcții.

   România TV va continua să îşi îndeplinească cu succes misiunea de ,,câine de pază al democraţiei” întrucât libertatea de exprimare garantată de Constituţie acoperă cel puţin libertatea de a discuta toate chestiunile de interes public fără vreo restricţie sau teamă de pedeapsă.  Mai mult, libertatea de exprimare asigură libertatea opiniei care, în orice formă s-ar regăsi, este inviolabilă, iar dreptul de acces la informaţia de interes public nu poate fi ingrădit.

   CEDO, în repetate rânduri, subliniază necesitatea unei abordări mai largi a informaţiei, necesitatea unui grad mai mare al toleranţei, fără de care nu poate exista democraţia. Şi dacă legea supremă a ţării noastre indică presei obligaţia de a „informa corect opinia publică”, urmează intrebarea: în ce măsură între „a informa corect” şi a oferi „informaţii şocante, ofensatoare” poate fi pus semnul egalităţii? Libertatea de expresie îi permite ziaristului să recurgă la o anumită doză de exagerare. Interesul major în discuţia publică, dacă tema este importantă, scuză autorul, chiar dacă utilizează expresii şocante sau ofensatoare, deci interesul public prevalează asupra interesului legitim de apărare a onoarei altor persoane.
   De  asemenea, tot CEDO prin prisma hotărârilor pronunţate a statuat că gestionarea fondurilor publice, corupţia în cadrul administraţiei de stat sau a instituţiilor private, corupţia politică constituie subiecte de interes public, pe care presa în calitatea sa de ,,câine de pază” este obligată să le investigheze şi să le difuzeze, deoarece sunt subiecte importante pentru o societate democratică, iar publicul are un interes legitim de a fi infomat despre ele, acestea făcând parte din dezbaterile politice.

   Presa liberă şi responsabilă, prin încurajarea dezbaterilor publice, prin susţinerea efectivă a libertăţii opiniilor, asigură beneficii incontestabile unei societăţi democratice, deoarece ajută la stabilirea adevărului, la instituirea unei guvernări responsabile, la soluţionarea disputelor fără violenţă, la realizarea cetăţeanului ca membru al societăţii. Fără libertatea opiniilor este imposibilă cunoaşterea şi stabilirea adevărului. Tendinţa spre cunoaştere generează dispute, judecăţi, aprecieri, confruntări de opinii, din care se naşte adevărul. Acest lucru se întâmplă numai în condiţiile în care orice opinie este expusă liber şi poate fi supusă îndoielii fără nicio piedică. Sistemul juridic al societăţii trebuie să asigure asemenea condiţii, să protejeze posibilitatea schimbului liber şi neîngrădit al ideilor si opiniilor de orice gen.
   Dreptului publicului de a fi informat cu privire la chestiuni de interes public îi corespunde obligaţia jurnalistului de a-l informa cu privire la aceste chestiuni. Jurnalistul se achită de această obligaţie prin exercitiul dreptului la libera exprimare într-o modalitate specifică şi care se bucură de un grad ridicat de protecţie în privinţa posibilelor ingerinţe ale autorităţilor. Obligaţia presei este tocmai aceea de comunicare a informaţiilor şi ideilor referitoare la orice probleme de interes general.
   Drept urmare, exerciţiul dreptului la libera exprimare este protejat nu în favoarea jurnalistului, ci în favoarea comunităţii, a publicului larg, adevăratul beneficiar al exerciţiului acestui drept. În fapt, jurnalistul nu exercită acest drept pentru sine, ci în interes public, motiv pentru care protecţia sa este imperios necesară într-o societate democratică. De altfel, raţiunea caracterului derogator al acestui drept o constituie beneficiarul acestuia, respectiv publicul larg.

   Aceasta este explicația noastră pentru modul în care a arătat programul la România TV în ultima perioadă.

   În încheiere, arătăm că în susţinerea afirmaţiilor de mai sus ne sprijinim pe următoarele dispoziţii legale::
      art. 30 din Constituția României: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
         (3) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată. (…)”
art.31 din Constituția României,,(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.”
art. 53 din Constituția României, potrivit căruia: (1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.”
art. 10 (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia : «1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere (….) »”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici