România şi aliaţii săi europeni din NATO se vor dota cu echipamente militare şi vor întări cooperarea

Statele europene din cadrul NATO s-au pus de acord joi asupra achiziționării la comun a unor avioane și submarine și iau în calcul înființarea unui nou centru de comandă pentru trupele de elită, transmite Reuters, precizând că demersul ar fi o încercare a europenilor de a le demonstra americanilor că își iau în serios propria securitate. Una dintre inițiative include și România, care va colabora cu Germania și Cehia în cadrul unor misiuni de antrenament și în desfășurarea de forțe terestre.
Iulian Tudor
16 feb. 2017, 15:04
România şi aliaţii săi europeni din NATO se vor dota cu echipamente militare şi vor întări cooperarea

Miniștrii Apărării din Franța și Germania au semnat la sediul de la Bruxelles al NATO acorduri ce prevăd cumpărarea de avioane de transport Lockheed Martin C-130J, în timp ce Germania, Belgia și Norvegia se vor alătura Olandei la achiziționarea unei flote de avioane de realimentare Airbus A330. ‘Această cooperare multinațională prin intermediul NATO este o cale precisă prin care statele își pot îmbunătăți semnificativ forțele armate, asigurând în același timp produse de cea mai bună calitate pentru sumele plătite de contribuabili’, a spus Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al NATO.

Scrisorile de intenție sunt cele mai recente semnale că aliații europeni din cadrul NATO se pregătesc să pună capăt unei lungi perioade în care strategiile lor de apărare au fost în concurență, fapt ce a lăsat Europa dependentă de SUA pentru demersuri simple precum realimentarea în aer a avioanelor de luptă.
Noul secretar american al Apărării, Jim Mattis, a avertizat miercuri aliații NATO că, dacă nu încep să investească mai mult în propria apărare, sprijinul SUA s-ar putea diminua, potrivit Agerpres.

Reuters notează că una dintre problemele europenilor este și duplicarea. Armatele statelor din UE dețin 19 tipuri de vehicule de luptă blindate, în timp ce armata SUA are o singură astfel de divizie, iar fondurile irosite ajung la 25 de miliarde de euro pe an, potrivit unor estimări ale Comisiei Europene.

Citeşte şi Patru avioane de vânătoare F-16, care aparţin Portugaliei, au sosit în România pentru un exerciţiu NATO

Alte decizii luate de aliații NATO includ acordul Franței ca avioane belgiene și olandeze să poată folosi spațiul său aerian în cazul unui conflict sau în cazul unei amenințări din partea unei alte țări. Altfel spus, un avion belgian aflat în urmărirea unei aeronave inamice nu ar mai fi obligat să se oprească la intrarea în spațiul aerian francez.

Aliații mai intenționează să implice un nou centru de comandă pentru forțele speciale daneze, olandeze și belgiene. Centrul ar putea fi folosit și de alte state NATO, în condițiile în care multe țări din alianță nu dispun de o astfel de facilitate. Nu a fost decisă amplasarea noului sediu al centrului, potrivit Agerpres.

Alte planuri includ achiziționarea de către Norvegia și Germania a unei noi clase de submarine, U212As, care sunt mai eficiente în detectarea, urmărirea și deschiderea focului asupra submarinelor sau a navelor inamice. De asemenea, Germania a fost de acord să deruleze misiuni de antrenament și să desfășoare forțe terestre în colaborare cu forțele armate din România și Cehia. Cele două țări vor furniza câte o brigadă compusă din câteva mii de trupe în cadrul unei divizii mai ample ce va fi sub comandă germană.

Despre toate aceste înțelegeri convenite de statele membre, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că ‘în acest fel o să fim mai eficienți în acțiunile noastre, în condițiile în care aliații se confruntă cu un mediu de securitate mai solicitant și plin de provocări’.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Război între India și Pakistan, două puteri nucleare: Rachete, avioane doborâte și victime civile | VIDEO
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică