Sindicaliştii i-au cerut lui Grindeanu să dea o OUG, joi, pentru majorarea cu circa 20% a salariului personalului nedidactic

Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu, că i-a cerut şefului Guvernului să dea o ordonanţă de urgenţă, joi, care să reglementeze salariile personalului nedidactic. Mai exact, sindicaliştii cer ca leafa personalului nedidactic să fie majorat cu circa 20% de la 1 februarie 2017.

22 feb. 2017, 08:33
Sindicaliştii i-au cerut lui Grindeanu să dea o OUG, joi, pentru majorarea cu circa 20% a salariului personalului nedidactic

Era vorba despre o problema care a aparut din cauza unor interpretari eronate. Este vorba despre salarizarea personalului nedidactic. Am discutat cu premierul sa se dea o ordonanta de urgenta, joi, astfel incat sa se reglementeze incepand cu 1 februarie si aceasta problema. Concret, este vorba despre o majorare salariala de la 1 februarie, spre 20%, prin acordarea sporului de vechime, pentru personalul nedidactic. Este vorba de 53.000 de oameni pe care ii avem in sistem. Este vorba de acordarea sporului de vechime, care nu se acorda pana in acest moment si ridicarea salariului pentru muncitorul necalificat la 1.450 de lei„, a declarat Simion Hăncescu, la Guvern.

Acesta a precizat că majorarea salariilor personalului nedidactic nu reprezintă un efort financiar pentru statul român. „In bugetul de stat, acesti bani erau prinsi. Este vorba despre aproximativ 90 de milioane de lei„, a mai precizat Hăncescu.

CITEŞTE ŞI: Guvern: Drepturile personalului nedidactic din învăţământ se vor încadra între 1.450 de lei şi 1.947 lei

Acesta a mai explicat că, inițial, „s-a interpretat” că personalul nedidactic va beneficia de prevederile Ordonanței 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, ceea ce nu s-a întâmplat.

„S-a interpretat la un moment că ar beneficia de prevederile Ordonanței 2/2017, lucru care nu s-a concretizat și trebuia să găsim o soluție. În momentul în care a apărut Ordonanța 2 pentru salarizarea în Administrația publică au fost voci din Ministerul Muncii, Ministerul Educației care au spus că se încadrează și personalul nedidactic pe această ordonanță. Dar realitatea a demonstrat că lucrurile stau altfel și, de aceea, este nevoie de clarificări printr-un act normativ„, a explicat liderul FSLI.

Liderul de sindicat a mai spus că la întâlnirea cu Sorin Grindeanu de miercuri nu s-a discutat despre legea salarizării.

„Discutiile pe legea salarizarii au inceput saptamana trecuta. Am avut o prima discutie cu ministrul Muncii. In perioada urmatoare se va discuta cu federatiile sindicale. Potrivit calendarului, in maxim o luna de zile, aceasta lege trebuie sa fie finalizata”, a adăugat Simion Hăncescu.

Acesta a menționat că s-a discutat varianta unui salariu minim diferențiat în sectorul bugetar și în cel privat, dar „discuțiile vor continua, pentru că e o problemă să fie salarii diferite în sectorul bugetar față de sectorul privat și, probabil, se va ajunge la un salariu minim unic și în sectorul public și în cel economic”.

Președintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, prezent şi el la întâlnirea de la Guvern, a precizat că în momentul de față „există disponibilitate” pentru rezolvarea problemei sporurilor, un „neajuns”generat de Ordonanța 99/2016, privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare

Există disponibilitate în momentul de față de a rezolva acest neajuns pe care l-a generat Ordonanța 99, care a fost promovată de fosta guvernare. Problema aceasta, a sporurilor, este generată de Ordonanța 99. În momentul de față, există disponibilitate pentru clarificarea problemei sporurilor și, bineînțeles, identificarea resurselor financiare pentru intrarea în normalitate„, a spus Nistor.

Noul proiect al legii salarizării pe 2017 este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat în Guvernul Ponta, scrie profit.ro.

Pentru funcțiile alese, noțiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de indemnizație, iar nivelul acestei indemnizații va fi legat de evoluția salariului mediu. Cea mai mare indemnizație va fi cea a președintelui țării, care va avea coeficient 6, coborând până la 1,1, coeficientul pentru funcția de viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500.

Sporurile sunt prevăzute să nu depășească 30% din fondul de salarii al fiecărui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariați și pe nivel, astfel încât să nu depășească pragul de 30%. Această limită va fi stabilită la fiecare ordonator în parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii și va fi la dispoziția ordonatorului principal, pentru toți ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond între ordonatorii secundari și terțiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la început care sunt salariile aplicabile pentru fiecare funcție în parte.

Problema principală o reprezintă salariul minim, pe care Guvernul vrea să îl fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie – aplicat atât în sectorul public, cât și în cel privat – este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului – salariul complet care include contribuțiile achitate de acesta pentru angajat – a crescut în acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

În programul de guvernare al PSD este indicat că salariul minim brut pe economie va crește la cel puțin 1.750 de lei, dar în 2020. Pentru 2018, creșterea salariului minim brut pe economie este anunțată doar până la 1.550 de lei.

Ministerul Muncii vrea însă să fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei încă din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.

Confederațiile sindicale – care se ocupă și de soarta unor angajați din companii private – au atras atenția ministerului că o astfel de măsură va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra ”cu dublu standard”, în condițiile în care în sectorul privat sunt incadrați cu salariul minim și salariați cu studii superioare.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei: Creşterea cu 15% a salariilor personalului nedidactic se va regla în urma unor discuţii cu sindicatele