Conducerea Spitalului Filantropia: Nu am mai avut atâtea reacţii adverse posttransfuzionale într-un timp aşa scurt

Conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova, care a sesizat poliția după ce doi pacienți ar fi murit în condiții suspecte, în urma unor transfuzii de sânge, susține că niciodată nu au mai fost atâtea reacții adverse posttransfuzionale la pacienți din cadrul spitalului într-un timp atât de scurt, respectiv la șase din 12 pacienți supuși vineri unor transfuzii.
Filip Stan
27 feb. 2017, 13:33
Conducerea Spitalului Filantropia: Nu am mai avut atâtea reacţii adverse posttransfuzionale într-un timp aşa scurt

„Vineri (n.r.—24 februarie) au fost efectuate 12 transfuzii cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de către medicii curanți ai pacienților respectivi, iar șase dintre aceste transfuzii au prezentat anumite reacții adverse posttransfuzionale, cea mai mare parte dintre acestea fiind normale în contextul unei transfuzii de sânge. Sunt reacții obișnuite care apar frecvent: durere epigastrică, durere lombară, sindrom febril, frison, fac parte dintre reacțiile adverse normale în timpul unei transfuzii de sânge. O pacientă de 81 de ani cu patologie cardiacă, la puțin timp după transfuzie, a decedat iar un alt un pacient a decedat la ora 2.00 noaptea. Suspiciunea noastră și faptul că am anunțat toate autoritățile competente începând cu DSP, ministerul, poliția (s-a făcut o sesizare la Secția 1 Poliție care a solicitat medicina legală) a fost tocmai pentru concomitența acestor evenimente. Este un semn de întrebare și trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat”, a declarat, luni, în cadul unei conferințe de presă, directorul medical al Spitalului „Filantropia”, Lorena Dijmărescu.

Conform acesteia, conducerea spitalului dorește să afle cauzele acestor evenimente, deoarece ar putea ascunde o „disfuncționalitate gravă de spital, de sistem”.

„Este o concomitență de cazuri, nu s-a mai întâmplat niciodată să apară atâtea reacții într-un interval atât de scurt de timp la un număr atât de mare pacienți, iar noi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pentru că nu putem trece cu ușurință peste un astfel de eveniment care poate ascunde o disfuncționalitate gravă de spital, de sistem sau de altceva”, a afirmat Dijmărescu.

Potrivit sursei citate, au fost administrate 12 unități de masă trombocitară și masă eritrocitară și nu au fost suspiciuni asupra niciuneia dintre ele, iar directorul Centrului de transfuzie Craiova a verificat integritatea pungilor, compatibilitățile și prescripțiile medicale. Dijmărescu a mai afirmat că angajații spun că și-au făcut treaba conform protocolului, iar transfuzia a fost efectuată pe o tură și efectele adverse au apărut pe tura următoare.

„Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Deși protocolul spune că sângele trebuie administrat dimineața între 8 și 13.00, sub supravegherea medicului curant, tocmai pentru a nu priva pacienții de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea unor responsabilității, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, tocmai în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală. La ora 17.00, a fost eliberat sângele din punctul de transfuzii, deci undeva în jur de 18.00-18.30 s-a început administrarea”, a mai afirmat directorul medical care a precizat că au fost multe cazuri în care sângele nu a fost administrat doar în intervalul orar 8.00 — 13.00.

Dijmărescu a subliniat că, în opinia sa, asistentele medicale care s-au ocupat de caz și-au făcut treaba.

„Ținând cont de faptul că patru pacienți sunt stabili, iar cei doi care au decedat erau în stare terminală — nu e vorba doar de niște complicații posttransfuzionale, iar familiile știau, eu zic că și-au făcut datoria, pentru că, fiind vorba de două asistente la 40 de pacienți aflați pe două etaje, este foarte greu să stai să urmărești fiecare reacție apărută, dar au fost sesizate în timp util, transfuziile au fost suprimate și s-a trecut imediat și la timp la terapia de reechilibrare”, a mai spus directorul medical al Spitalului „Filantropia”.

Ea a menționat că în acest caz s-a constituit și o comisie internă de anchetă pentru a vedea „dacă există vreo verigă slabă”, precum și un un control al DSP Dolj și al Ministerului Sănătății, „pentru a se vedea dacă este vorba de o concomitență nefericită sau alte cauze”.

La șase din cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova care au fost, vineri, supuși unor transfuzii de sânge au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia — o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani — au decedat, ceilalți patru fiind în stare stabilă.

Polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă după ce conducerea unității spitalicești a sesizat organele penale cu privire la această situație.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile pentru care se deschid uși importante după 10 mai. Noroc din plin, reușite, dar și oportunități pentru ele
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Semnul ciudat care a împânzit străzile Bucureştiului şi Ilfovului. Ce înseamnă pătratele negre şi inscripţia T-03?
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Coșmar meteo. Veste de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Milioane de români au bani de luat de la stat. Sume enorme de pe vremea Marii privatizări
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania