CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim vineri

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

03 mart. 2017, 03:47
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim vineri

Ortodoxe 
Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Greco-catolice 
Sf. m. Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Romano-catolice 
Ss. Cunegunda, împ.; Marin, ostaș m.

Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 martie, au trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian (284-305), fiind soldați.

După sfârșitul mucenicesc, în cetatea Amasiei, al Sfântului Mucenic Teodor Tiron, unul din sfinții militari, pomenit la 17 februarie, au rămas ținuți în temniță pentru Hristos tovarășii lui, ostași și prieteni apropiați, Eutropie, Cleonic și Vasilisc.

Vasilisc era și nepot al Sfântului Teodor, iar Eutropie era frate cu Cleonic și erau de neam din Capadocia.

Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea din Capadociei, a cerut celor trei prizonieri creștini să renunțe la credința creștină. Ei, însă, au mărturisit cu hotărâre pe Hristos și au fost supuși la chinuri grele.

Sfântul Eutropiu era rugat în timpul acestor chinuri nu se jertfească zeilor, numai să spună înaintea poporului că a făcut acest lucru, iar pentru această mărturie mincinoasă ar fi primit mult aur și argint, și haine scumpe. Sfântul mucenic s-a împotrivit spunând că scris este: „Ce folos este omului de ar dobândi lumea toată, iar sufletul își va pierde?”.

În ziua de 3 martie, Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mică), iar Sfântul Vasilisc a fost omorât pe 22 mai în orașul Comana (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).