Pop: Sper ca la bacalaureat să nu fie CAPCANE ca la evaluarea naţională

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la Ministerul Educaţiei, a declarat, sâmbătă, că subiectele pentru probele scrise la examenului de bacalaureat au fost finalizate şi sigilate în luna aprilie şi că speră să nu fie "capcane" ca la evaluarea naţională.
Romania TV
30 iun. 2012, 13:31
Pop: Sper ca la bacalaureat să nu fie CAPCANE ca la evaluarea naţională

 

„Sper ca la bacalaureat să nu fie capcane ca la evaluarea naţională şi să decurgă în condiţii normale. Precizez că subiectele au fost finalizate şi sigilate în aprilie”, a spus Liviu Pop.

El a precizat că probele scrise de la examenul de bacalaureat care încep luni se desfăşoară în condiţii normale, toate comisiile fiind complete.

„Este foarte important ca săptămâna viitoare să fim concentraţi pe examenul de bacalaureat şi pe evaluarea naţională”, a adăugat Pop.

Peste 172.000 de candidaţi au fost înscrişi la proba scrisă la limba şi literatura română de la bacalaureat care are loc luni, toate centrele de examen având camere de supraveghere video, a anunţat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca.

„La proba de luni au fost înscrişi 172.124 de candidaţi. Examenul se desfăşoară în 777 de centre, dintre care 615 de examen şi 162 de evaluare a lucrărilor. Toate unităţile sunt dotate cu sisteme de supraveghere. Mai mult, toate comisiile de examen sunt în formulă completă”, a declarat secretarul de stat Stelian Fedorca, într-o conferinţă de presă.

Probele scrise de la examenul de bacalaureat încep luni, 2 iulie, cu testul la limba şi literatura română. Pentru 3 iulie este programată proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 6 iulie candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar la 13 iulie vor fi afişate rezultatelor finale.

La subiectul II al probei de limba română de la evaluarea naţională, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”. Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este propoziţie subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

Liviu Pop a decis, miercuri, schimbarea baremului probei de limba română de la evaluarea naţională, astfel încât să fie punctate ambele răspunsuri („subiectivă” şi „predicativă”) care au generat controversa legată de una dintre cerinţe. Decizia, au spus reprezentanţii ministerului, se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiştilor în limba română.

În urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrărilor, ambele răspunsuri în discuţie („subiectivă” şi „predicativă”) vor primi câte şase puncte. Anterior, baremul probei de română prevedea că răspunsul corect este „subiectivă”.

Liviu Pop a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei din 15 mai, după demisia lui Ioan Mang în urma acuzaţiilor de plagiat, şi până în 29 iunie.

Secretarul de stat Stelian Fedorca are drept de semnătură de luni, până la predarea – primirea mandatului la Ministerul Educaţiei, a anunţat, sâmbătă, Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, că va înainta Preşedinţiei propunerea de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei, în condiţiile în care interimatul lui Liviu Pop la conducerea ministerului expiră.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Război între India și Pakistan, două puteri nucleare: Rachete, avioane doborâte și victime civile | VIDEO
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică