Gabriel Oprea, un nou termen în dosarul privind folosirea ilegală a fondurilor DIPI UPDATE

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a venit marţi la instanţa supremă pentru judecarea primului termen din dosarul privind achiziţionarea de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă a unei maşini de lux pentru protecţia demnitarilor, din fonduri pentru achiziţii în cazuri de combatere a corupţiei, dar care a fost folosită doar de Oprea. Instanţa a decis amânarea cauzei.
Alina Costache
14 mart. 2017, 08:14
Gabriel Oprea, un nou termen în dosarul privind folosirea ilegală a fondurilor DIPI UPDATE

UPDATE: Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat marți pentru data de 25 aprilie judecarea dosarului în care fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea este acuzat că s-ar fi folosit de fondurile Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Instanţa supremă vrea să ştie cine este proprietarul autoturismului de lux achiziţionat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi folosit de Gabriel Oprea când era ministrul Afacerilor Interne, unde se află maşina în prezent şi dacă MAI a început demersurile pentru recuperarea sumelor cheltuite ilegal din fondurile operative ale DIPI. Judecătorii au stabilit ca următorul termen în dosarul lui Gabriel Oprea să fie în 25 aprilie, iar până atunci să fie trimise la dosar răspunsuri la adresele ce vor fi transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început, marţi, judecarea dosarului privind achiziţionarea de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) a unei maşini de lux pentru protecţia demnitarilor, din fonduri pentru achiziţii în cazuri de combatere a corupţiei, dar care a fost folosită doar de Gabriel Oprea, în perioada în care a fost ministru al Afacerilor Interne.

Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae nu s-a prezentat la primul termen al procesului, deşi a fost citat la trei adrese, el solicitând, printr-o cerere depusă al dosar, amânarea pe motiv că doreşte să-şi angajeze un alt avocat.

În acest context, preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol, a ridicat mai multe probleme. Judecătorul a cerut procurorului să precizeze în scris poziţia DNA cu referire la infractiunea de abuz în serviciu în ceea ce priveşte inculpaţii şi a dispus transmiterea unei adrese către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) în care să se solicite „conformarea la dispoziţia legală referitoare la conţinutul şi forma cererii de constituire ca parte civilă”.

Gabriel Oprea a ajuns  la instanţa supremă pentru judecarea primului termen din dosarul privind folosirea ilegală a fondurilor DIPI. Întrebat, la intrarea în sediul instanţei supreme, cum va pleda în faţa judecătorilor în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, Gabriel Oprea a spus că este nevinovat.

La sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gabriel Oprea s-a întâlnit cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a venit la primul termen al dosarului în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Cei doi au dat mâna, apoi fiecare s-a aşezat pe câte o bacă, la distanţă unul de celălalt, aşteptând începerea judecării.

Instanţa supremă a decis, în 8 martie, că poate începe judecarea pe fond a dosarului fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi a foştilor şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică, privind achiziţionarea unei maşini de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea, în care prejudiciul este de 410.000 de lei. În timpul judecării cauzei urmează să fie soluţionate de către instanţă şi cererile pentru declasificarea unor documente de la DIPI.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 11 mai 2016, pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi pe foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Gheorghe Nicolae, fost şef al DIPI, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale), Gabriel Nicolae Pavel, fost şef al Serviciului Juridic din DIPI, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptei, pentru deturnare de fonduri, în timp ce Marian Dănuţ Iacob, fost şef al unei structuri administrative, este acuzat de deturnare de fonduri.

Potrivit rechizitoriului, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae şi al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat că, în perioada 21 august – octombrie 2015, a schimbat destinaţia autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative, “în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Oprea Gabriel”.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată DIPI pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

“În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse de aceştia prin abuz în serviciu.

Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu şi în dosarul privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, cauza deschisă după moartea poliţistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, numele lui Gabriel Oprea apare şi în dosarul în care este urmărit penal primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Onţanu.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele