Adrian Vasilescu: Educatorul numărul unu în privinţa educaţiei financiare a populaţiei este inflaţia

Educatorul numărul unu în privința educației financiare a populației este inflația, iar prin intermediul acestuia am început să învățăm ce este economia de piață, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, la o conferință despre educația financiară, potrivit Agerpres.
Filip Stan
29 mart. 2017, 10:57

"Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim", a spus Adrian Vasilescu la conferința "Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci".

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

"Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației", a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

"Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii", a mai declarat Adrian Vasilescu.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim”, a spus Adrian Vasilescu la conferința „Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci”.

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

„Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

„Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii”, a mai declarat Adrian Vasilescu.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală