Liviu Popa, chestorul implicat în dosarul de corupţie al lui Vasile Blaga, s-a pensionat. Decretul, semnat de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis  a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor de poliție Popa Liviu cu Ministerul Afacerilor Interne, care va fi operabil de la 1 mai 2017.
Alina Costache
07 apr. 2017, 13:25
Liviu Popa, chestorul implicat în dosarul de corupţie al lui Vasile Blaga, s-a pensionat. Decretul, semnat de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de încetare a raporturilor de serviciu ale chestorului de poliţie Liviu Popa cu Ministerul Afacerilor Interne începând cu 1 mai 2017.

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, patru şefi de poliţie din judeţul Bihor şi un consilier superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pe 20 ianuarie, ei fiind acuzaţi că au primit bani şi alte bunuri de la diverse persoane pentru a le ajuta în diferite cauze, între care protejarea activităţii infracţionale, soluţionarea favorabilă a unor dosare sau obţinerea anumitor documente.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Liviu Popa, chestor de poliţie, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată) şi fals în declaraţii în formă continuată. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, Remus Daniel Indrei, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Poliţiei municipiului Beiuş, pentru 5 infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată); Dorin Ioan Vesa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, pentru luare de mită (3 fapte) şi instigare la luare de mită în formă continuată; Gheorghe Bat, agent şef principal, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Pietroasa, pentru luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată; Raul Ovidiu Raj Rotar, agent şef principal de poliţie, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Cărpinet, pentru complicitate la luare de mită (2 fapte) şi dare de mită în formă continuată, şi  Minodora Ioana Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru luare de mită.

În perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi Remus Daniel Indrei au protejat activitatea infracţională a unei persoane (martor în cauză) şi nu şi-au îndeplinit, potrivit legii, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţiile de conducere deţinute constând, printre altele, în conducerea şi coordonarea poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi a celor de la Poliţia Beiuş.

”Concret, inculpaţii Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu constituie noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod”, arată DNA.

În schimbul acestor servicii, chestorul de poliţie Liviu Popa şi comisarul şef Remus Daniel Indrei au pretins de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Ulterior, cei doi şefi de poliţie au primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei Beiuş.

Anchetatorii mai arată că, în vara anului 2012, Liviu Popa a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale.

În perioada martie 2015 – iulie 2016, Liviu Popa, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, având calitatea de ordonator de credite, în baza unei înţelegeri tacite şi ilicite dintre acesta şi administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză), a primit diferite foloase necuvenite de la acesta din urmă, constând în reparaţii efectuate la autoturismele ce aparţineau ofiţerului de poliţie, membrilor familiei sale ori unor apropiaţi de-ai săi, în valoare totală de 8.676,4 lei.

”În schimb, inculpatul a acceptat ca toate reparaţiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor să fie efectuate la service-ul martorului”, precizează DNA.

De asemenea, între anii 2008 – 2016, Liviu Popa şi Ovidiu Daniel Galea nu au menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România. 

În 26 septembrie, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, cei patru şefi de Poliţie din judeţul Bihor şi consilierul superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost puşi sub control judiciar. În 22 septembrie, Liviu Popa a fost eliberat din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor de către minstrul de Interne de atunci, Dragoş Tudorache. Măsura a fost luată la două zile după ce chestorul Liviu Popa a fost audiat la DNA Oradea, alături de alţi patru şefi de poliţii din Bihor.

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile