Munca, o activitate pe cale de dispariţie

Un sociolog avertizează asupra unor schimbări radicale în modelul social de astăzi ce ar putea inteveni în următoarele decenii şi care ar face ca munca omului să fie înlocuită cu un noi modele de activitate.
Romania TV
13 apr. 2017, 21:41

În cartea sa intitulată "Fără muncă - Condiţia omului postindustrial", sociologul şi filosoful Raphael Liogier propune reconsiderarea radicală a modelului nostru actual de societate.

În viziunea lui Liogier, munca ar putea dispărea ca activitate de bază a societăţii noastre, fiind înlocuită cu un nou model de producţie şi asigurarea unui "venit pentru existenţă" suficient de ridicat pentru a permite fiecărui cetăţean să ducă o viaţă decentă.

Mai precis, este vorba despre viitoarele tipuri de roboţi - de la cei industriali, până la roboţii umanoizi. Aparent, teoria lui Liogier nu este o simplă fantezie ştiinţifică, ci devine pe zi ce trece o realitate. Este suficient să privim la unele ţări, cum ar fi Japonia, care are deja roboţi care nu numai mişcările şi abilităţile fizice ale omului, ci şi inteligenţa şi chiar atitudini psihice ale acestuia.

În viziunea lui Liogier, o astfel de "eliberare" a societăţii de activităţile sale obişnuite ce îi susţin existenţa cotidiană va deveni realitate datorită "roboţilor inteligenţi", din ce în ce mai sofisticaţi şi care vor fi în stare să reproducă inclusiv stări umane, ca empatia sau adaptarea la mediu, pentru a înlocui cât mai multe atitudini şi activităţi specifice omului.

Terenul noului model de societate presupune reducerea progresivă a costurilor de producţie şi a serviciilor, precum şi emergenţa iminentă a energiilor regenerabile, acestea având şi avantajul unor costuri mai mici.

Trei piloni

Sistemul viitorului se bazează pe trei piloni importanţi. Primul dintre acestea prevede asigurarea unui  trai decent, cu un venit lunar estimat între 1.000 şi 1.800 de euro de persoană, ce îi va permite beneficiarului să îşi satisfacă nevoile esenţiale, dându-i în acelaşi timp posibilitatea de a produce ceva şi în domeniul său de activitate.

Al doilea pilon se referă la un impozit "mai mare" pe patrimoniu care va înlocui impozitul pe venit.

Al treilea pilon prevede remodelarea TVA-ului în scopul finanţării "solidarităţii în materie socială şi sanitară" pentru a orienta astfel economia în direcţia unei dezvoltări durabile. Nu în ultimul rând, modelul avansat de sociolog prevede şi un TVA social şi ecologic.


În cartea sa intitulată „Fără muncă – Condiţia omului postindustrial”, sociologul şi filosoful Raphael Liogier propune reconsiderarea radicală a modelului nostru actual de societate.

În viziunea lui Liogier, munca ar putea dispărea ca activitate de bază a societăţii noastre, fiind înlocuită cu un nou model de producţie şi asigurarea unui „venit pentru existenţă” suficient de ridicat pentru a permite fiecărui cetăţean să ducă o viaţă decentă.

Mai precis, este vorba despre viitoarele tipuri de roboţi – de la cei industriali, până la roboţii umanoizi. Aparent, teoria lui Liogier nu este o simplă fantezie ştiinţifică, ci devine pe zi ce trece o realitate. Este suficient să privim la unele ţări, cum ar fi Japonia, care are deja roboţi care nu numai mişcările şi abilităţile fizice ale omului, ci şi inteligenţa şi chiar atitudini psihice ale acestuia.

În viziunea lui Liogier, o astfel de „eliberare” a societăţii de activităţile sale obişnuite ce îi susţin existenţa cotidiană va deveni realitate datorită „roboţilor inteligenţi”, din ce în ce mai sofisticaţi şi care vor fi în stare să reproducă inclusiv stări umane, ca empatia sau adaptarea la mediu, pentru a înlocui cât mai multe atitudini şi activităţi specifice omului.

Terenul noului model de societate presupune reducerea progresivă a costurilor de producţie şi a serviciilor, precum şi emergenţa iminentă a energiilor regenerabile, acestea având şi avantajul unor costuri mai mici.

Trei piloni

Sistemul viitorului se bazează pe trei piloni importanţi. Primul dintre acestea prevede asigurarea unui  trai decent, cu un venit lunar estimat între 1.000 şi 1.800 de euro de persoană, ce îi va permite beneficiarului să îşi satisfacă nevoile esenţiale, dându-i în acelaşi timp posibilitatea de a produce ceva şi în domeniul său de activitate.

Al doilea pilon se referă la un impozit „mai mare” pe patrimoniu care va înlocui impozitul pe venit.

Al treilea pilon prevede remodelarea TVA-ului în scopul finanţării „solidarităţii în materie socială şi sanitară” pentru a orienta astfel economia în direcţia unei dezvoltări durabile. Nu în ultimul rând, modelul avansat de sociolog prevede şi un TVA social şi ecologic.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Prognoza meteo, 7 mai. Tot mai frig. Zonele în care va ploua torențial
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică