Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Aprovizionarea cu apă a solului agricol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole, dar vor exista și deficite de apă în zona Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, relevă prognoza de specialitate, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 5 mai.
Filip Stan
01 mai 2017, 16:00
Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Meteorologii anunţă că perioada 29 Aprilie – 05 Mai se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…20 ° C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10…27°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…14°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…22°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, în cea mai mare parte a ţării, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat căderi de grindină.

De asemenea, la începutul intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

  • Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică ) în cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, jumătatea de sud a Crișanei, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în aproape toată țara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată ).

  • Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura normal în aproape toată țara. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, în deosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%).

În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţirea (50-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

La rapiţă se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariţia inflorescenţelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării.

În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înflorire şi înfrunzire.

Viţa de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea și răsărirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, încolţirea şi răsărirea.

Culturile prăşitoare ( floarea-soarelui şi porumb ) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-50%).

Pe ansamblu, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în condiţii bune.

Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr); Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK); Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole; Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Acesta este cel mai lung pod arc din România. A fost deschis recent, făcut de o echipă românească, și are o lungime de 170 de metri
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. A fost cel mai mare nume al țării. A reușit să scrie istorie pe tot globul
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai bun ostropel de pui. Rețeta bunicii nu dă greș niciodată
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lege pentru cei care stau la curte. Distanță obligatorie față de gardul vecinului. Măsori sau mergi la tribunal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă