MARŢI 13 – zi grea pentru superstiţioşi. Numărul 13, aducător de nenorociri şi blesteme

Marti 13, două semne rele care, alăturate, dau fiori multora. Superstitiosi sau nu, nu se poate ca această dată să treacă neobservată.

12 iun. 2017, 18:30
MARŢI 13 – zi grea pentru superstiţioşi. Numărul 13, aducător de nenorociri şi blesteme

MARŢI 13– Ziua de marţi, 13, este una dintre cele mai temute zile pentru cei superstiţioşi, din cauza ideii de ghinion asociată acestei cifre fatidice.

Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat. Se zice că numărul 13 este considerat aducător de nenorociri si pentru că, la Cina cea de taină, au stat la masă 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. Putini oameni au curajul să cheme la masă 13 musafiri.

Numărul 13 este, în Tarot – o artă divinatorie străveche – cartea denumită Moartea XIII, o arcană majoră ce contine un avertisment negativ.

Cavalerul mortii trece peste toti fără să-i pese de nimeni, ca semn al implacabilitătii mortii, a destinului care ti-e scris indiferent cine esti – copil, femeie, rege, cersetor. Acesta este simbolul care a generat, ulterior, legenda numărului 13 ca fiind aducător de ghinion. Moartea XIII nu este neapărat, arcana majoră cu simbolistica cea mai întunecată a Tarotului, dar este, probabil, cea mai vestită carte din întregul pachet de cărti, ce provoacă teamă prin imagine si simbolistică.

Cifra 13 este atribuită în anumite culturi tradiţionale divinităţii însăşi. Unii o încadrează pompos la „legende urbane”. În calendarul mayaş, anul avea 13 luni şi 13 zodii. În lucrările de numerologie această cifră apare investită cu următoarele semnificaţii simbolice: are proprietăţi purificatoare, reprezintă încercarea, suferinţa şi moartea – în sensul că distruge un înveliş material pentru a face trecerea la un nivel superior de existenţă. În Caballa numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului, dar totodată în creştinism este atribuit Fecioarei Maria, a cărei menire este să zdrobească ţeasta Satanei. Este, de asemenea, numărul eternei reîntoarceri, al ciclicităţii, al spiralei, al perpetuei reînnoiri, care supune cosmosul unor permanente mişcări şi oscilaţii. Este simbolul unei fiinţe care îngenunchează în faţa tronului divinităţii: 1 în faţa lui 3. Deopotrivă reprezintă manifestarea binelui sau răului generatoare de putere – după Schwaller.

Arcana desemnată în Tarot de cifra 13 este aceea fără nume, asociată cu „trecerea”, „descompunerea”, moartea, transmutaţia, echivalente simbolic etapei de „putrefacţie” din cadrul procesului alchimic. Al 13-lea capitol al „Revelaţiei” îi este dedicat Anticristului. Însă, în culturile precreştine şi la grecii antici numărul 13 reprezintă, ca şi la precolumbieni, o cifră a plenitudinii: pitagoreicii îl concepeau ca octavă superioară a lui 4, interpretat de asemenea ca 12 + 1, caracterizat prin valenţe iniţiatice şi asociat cu o octavă muzicală cromatică. În mitologia egipteană, în Templul lui Osiris, 13 figurează ca simbol al eternei creaţii şi distrugeri a vieţii.

Citeşte şi Numărul 13, ghinion sau noroc? Superstiţii legate de ziua de 13

Ziua de marti este considerată, alături de ziua de sâmbătă, ca fiind o zi cu trei ceasuri rele. Nimic magic la mijloc, ci totul provine de la o regulă folosită în astrologia orară, una din ramurile astrologiei generale. Se stie că fiecare zi este împărtită în 24 de ore, numai că în astrologie, lungimea orelor – denumite „ore planetare” – nu este aceeasi cu cea deja cunoscută de 60 de minute si nu fiecare zi începe cu aceeasi oră.

Nu vă gânditi la un ceas obisnuit care arată orele si minutele, ci la un ceas special, care nu arată cifre, ci planete. Ziua – între răsărit si apus – si noaptea – intervalul orar de la apus la răsărit – sunt împărtite în câte 12 ore egale ca lungime, dar pentru că ziua si noaptea au lungimi diferite pe parcursul anului – doar la echinoctii fiind perfect egale – cele 12 ore au, asadar, dimensiuni diferite. De exemplu, vara, ora planetară diurnă este mai lungă decât iarna, iar ora planetară nocturnă este mai scurtă decât iarna. Fiecare zi a săptămânii începe la răsăritul Soarelui cu ora ce corespunde planetei guvernatoare a zilei respective.

Ziua de marti, în acest caz, începe la ora la care răsare Soarele, ca atare prima oră planetară a oricărei zile de marti apartine planetei Marte, care guvernează ziua respectivă. Pe parcursul celor 24 de ore, 7 planete diferite guvernează câte o oră, succedându-se de mai multe ori până la finalul zilei. Dintre cele 7 planete, Marte si Saturn sunt considerate planete malefice, a căror simbolistică nu este întotdeauna pozitivă. Pentru că ziua de marti este guvernată de Marte iar ziua de sâmbătă de Saturn, se consideră că prima oră planetară a celor două zile din săptămână apartine celor două planete negative, si pe parcursul întregii zile vor mai exista si alte două ore planetare marcate de energia celor două planete. Marti, vor exista trei ore planetare patronate de Marte iar sâmbăta – trei ore planetare guvernate de Saturn.

În restul zilelor din săptămână vor exista câte două 2 ore guvernate de cele două planete malefice, deci se poate spune că fiecare zi din săptămână are câte două ceasuri rele, numai că martea si sâmbăta există „trei ceasuri rele”, adică trei ore planetare guvernate de cele două planete care aduc, de regulă, conflicte, neîntelegeri, piedici, probleme, esecuri etc. Retineti, fiecare zi are câte două ore marcate negativ de Marte si Saturn, dar faptul că martea si sâmbăta avem deja o oră în plus, care a generat ideea că trebuie să ne luptăm cu cele 3 ceasuri rele de marti si sâmbătă. Că alături de marti mai asezăm si simbolistica negativă a numărului 13, iată, avem un motiv de teamă în plus.

Pentru cei nascuti intr-o zi de 13 se spune ca au parte de un destin fericit si plin de neprevazut si au o misiune importanta in aceasta viata. Deseori, in jocurile de noroc, aceasta cifra este foarte importanta si deosebit de norocoasa.