Utilizarea intensivă a telefonului mobil poate provoca o boală gravă

Persoanele care petrec mult timp apăsând cu degetele ecranul telefonului mobil tip smartphone riscă să dezvolte sindrom de tunel carpian, o problemă de sănătate care afectează mâinile, informează Upi.com citând rezultatele unui studiu realizat în Hong Kong.
Romania TV
26 iun. 2017, 16:27
Utilizarea intensivă a telefonului mobil poate provoca o boală gravă

Cercetarea a descoperit o asociere între utilizarea intensivă a smartphone-ului și a altor dispozitive electronice operate manual și un risc mai mare de a suferi de dureri la nivelul mâinilor și încheieturilor, un simptom binecunoscut al sindromului de tunel carpian.

Tunelul carpian reprezintă o regiune fibro-osoasă situată la încheietura mâinii, alcătuită din oase și ligamente. În această zonă se află tendoane care permit îndoirea degetelor, dar și așa-numitul „nerv median”, care se întinde de la antebraț la palmă și conferă capacitatea tactilă.

Sindromul de tunel carpian se poate manifesta în urma presiunii repetate la nivelul încheieturii mâinii, în zona în care nervul median se prelungește către palmă.

Potrivit autorului cercetării, Peter White, profesor asistent în cadrul Universității Politehnice din Hong Kong, o cauză comună a acestei afecțiuni o reprezintă condițiile de muncă ce presupun „mișcări repetate, forțate sau neobișnuite ale mâinii, cum ar fi spre exemplu apăsarea tastelor”. Ca urmare, de multe ori apar dureri, ce se pot prelungi în partea de sus a mâinii, dar și senzație de amorțeală ori furnicături în degete și slăbirea forței la nivelul palmelor.

Pentru a afla dacă utilizarea telefonului mobil inteligent poate cauza sindrom de tunel carpian, White și colegii săi au continuat o cercetare realizată anterior de ei la care au participat 500 de studenți de la Universitatea din Hong Kong împărțiți în două grupuri — unul a folosit în mod intensiv dispozitive electronice mobile, timp de cinci sau mai multe ore pe zi, iar al doilea a făcut acest lucru mai puțin de cinci ore pe zi. Concluziile acestui studiu au fost că peste jumătate dintre cei care au utilizat în mod intensiv telefoane mobile, tablete și console au raportat dureri sau disconfort musculoscheletal, spre deosebire de numai 12% dintre cei cuprinși în al doilea grup.

Noua cercetare a fost efectuată pe 48 de studenți care au luat parte la primul studiu. O jumătate dintre ei au utilizat dispozitivele mobile, în medie, peste nouă ore pe zi, iar cei din al doilea grup au făcut acest lucru mai puțin de trei ore pe zi. Potrivit rezultatelor, durerile au fost mai frecvente la utilizatorii intensivi.

Cu cât o persoană utiliza mai des dispozitivele mobile cu atât mai intensă și mai de durată era durerea, notează oamenii de știință n studiul publicat în jurnalul „Muscle and Nerve”.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru este influențat de forma dispozitivului pe care sunt apăsate și glisate în mod repetat degetele. Ca urmare, ligamentul principal și nervul median se măresc, iar cel din urmă se aplatizează.

Pentru minimizarea riscului, White sfătuiește utilizatorii să țină încheietura mâinii cât mai dreaptă atunci când folosesc dispozitivele mobile. „Ar trebui reduse mișcările repetitive efectuate cu degetele și cu degetul mare, în special atunci când este utilizată o singură mână. De asemenea, este important să se facă pauze regulate pentru a se permite un timp de recuperare și pentru prevenirea stresului prelungit”, a spus el.

Dr. Dori Cage, specialistă în chirurgia mâinii, a pus însă la îndoială riscul pe care îl presupune în acest sens uilizarea smartphone-ului. „Corelația strânsă dintre sindromul de tunel carpian și utilizarea telefonului inteligent este surprinzătoare; eu nu am observat-o în cariera mea”, a spus Cage, purtătoare de cuvânt a Academiei americane a chirurgilor ortopezi. „Este puțin probabil ca populația generală să folosească telefoanele mobile într-o asemenea măsură”, a adăugat ea menționând că „această problemă afectează doar un mic procent dintre utilizatorii telefoanelor mobile”.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă