Parchetul General a declinat la DNA Dosarul OUG 13, de unde îl primise. Tenis cu dosarul care a scos sute de mii de români în stradă

Parchetul General a clasat Dosarul OUG 13 pentru o parte din infracţiunile cercetate şi a declinat către DNA o altă parte de dosar. Numai că această ultimă parte, privind favorizarea făptuitorului, făcea parte din dosarul declinat de DNA către Parchetul General în luna februarie.
Bogdan Păcurar
27 iun. 2017, 13:57
Parchetul General a declinat la DNA Dosarul OUG 13, de unde îl primise. Tenis cu dosarul care a scos sute de mii de români în stradă

Dosarul OUG 13 a fost deschis de DNA la începutul lunii februarie, în urma unei plângeri depuse în contextul emiterii OUG 13 de Guvernul Grindeanu, abia numit.

Pe 2 februarie, DNA anunţa într-un comunicat că a „înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative (OUG 13 – n.r.). Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate”.

La finele lunii februarie, DNA a revenit cu informaţii şi a anunţat că a clasat o parte din dosar, iar altă parte a declinat-o către Parchetul General, competent să continue cercetările.

„La data de 24 februarie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus:
1. Clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea prev. de art. 13 din Legea nr.78/2000, respectiv folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
2. Disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
– Favorizare a făptuitorului
– Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale)
– Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)
– Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
– Fals intelectual”, se arată în comunicatul DNA din 27 februarie.

Deci partea privind art. 13 din Legea 78/2000 a fost clasată, iar celelalte infracţiuni, favorizarea infractorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, fals intelectual, au fost trimise să fie cercetate de Parchetul General „spre competentă soluționare”.

După patru luni, Parchetul General soluţionează Dosarul OUG 13. Procurorii au anunţat într-un comunicat că au clasat dosarul pentru „infracţiunile de prezentare cu rea-credință de date inexacte, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri și fals intelectual”.

Nimic despre infracţiunea de favorizarea făptuitorului. Despre această infracţiune declinată de DNA către Parchetul General în februarie s-a aflat după emiterea comunicatului că cercetarea ei a fost declinată de Parchetul General către DNA. Adică de unde venise.

Întrebat, marţi, de ce partea dosarului privind OUG 13 care se referea la infracţiunea de favorizare a făptuitorului a fost disjunsă, cauza fiind trimisă la DNA, Augustin lazăr a declarat marţi: „Procurorii Parchetului General au dat soluţie pentru faptele, pentru infracţiunile pentru care erau competenţi, iar pentru celelalte fapte care nu erau de competenţa Parchetului General s-a declinat la DNA. (…) Nu vreau să comentez succesiunea în care trebuie soluţionat un dosar, fiindcă fiecare procuror care a avut în faţă dosarul a soluţionat pentru ceea ce a considerat el că este competent”.

Întrebat de ce primele informaţii apărute în legătură cu aceast dosar au fost că acesta a fost clasat, fără a se preciza că o parte a fost disjunsă şi a ajuns la DNA, Lazăr a spus că informaţiile au fost oferite „în ordinea în care s-au cerut relaţii de către jurnalişti”.

Cine cercetează fapta de favorizarea făptuitorului

Art. 269 Cod Penal
Favorizarea făptuitorului
Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Deşi în primă fază DNA a declinat către Parchetul General sarcina de cerceta acuzaţia de favorizare a făptuitorului în Dosarul OUG 13, competenţa aparţine totuşi DNA. În sprijinul acestui lucru nu stă doar restituirea dosarului de la Parchetul General la DNA, ci chiar şi istoricul dosarelor DNA.

DNA are nenumărate dosare în care a formulat acuzaţia de favorizare a făptuitorului.

  • Dan Andronic a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul finanţării alegerilorprezidenţiale din 2009, alături de Ioana Băsescu şi Elena Udrea.
  • Petre Tobă, fost ministru de Interne, este cercetat de DNA pentru favorizarea făptuitorului în Dosarul DIPI.
  • Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, este trimis în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă, în dosarul retrocedării Fermei Băneasa.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre dosarul OUG 13: Decizia de clasare era necesară şi firească. Augustin Lazăr: A fost hotărârea procurorilor

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, pensia socială. Cine poate beneficia de ea în 2025 și cum intră banii mai repede
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Ninsori în România în luna mai. Colțul țării unde stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri deja
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
George Simion a plecat din țară. Unde a ajuns liderul AUR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Opt persoane, printre care șase copii, au fost implicate într-un accident rutier grav în Suceava. Autoritățile au intervenit de urgență
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale