Tudorel Toader, despre dosarul OUG 13: Decizia de clasare era necesară şi firească. Augustin Lazăr: A fost hotărârea procurorilor

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat marți că decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era "necesară și firească". La rândul său, Augustin Lazăr, procurorul general al României, a afirmat marți că procurorii s-au raportat mereu la conținutul deciziei Curții Constituționale, fiind hotărârea lor de a opri ancheta.

RomaniaTV.net
27 iun. 2017, 06:38
Tudorel Toader, despre dosarul OUG 13: Decizia de clasare era necesară şi firească. Augustin Lazăr:  A fost hotărârea procurorilor

„Decizia de clasare era necesară și firească. Amintiți-vă că la sfârșit de martie, început de aprilie eu spuneam (…) că procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei Curții Constituționale și soluția de clasare este cât se poate de firească, (…) păcat că a durat atât de mult”, a declarat Tudorel Toader la intrarea în CSM, întrebat cum comentează decizia de clasare a dosarului privind OUG 13.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat marți, în legătură cu clasarea cauzei privind OUG 13, că procurorii s-au raportat mereu la conținutul deciziei Curții Constituționale, fiind hotărârea lor de a opri ancheta.

„Colegii noștri, după ce au efectuat actele care mai trebuiau făcute în dosar, s-au raportat mereu la conținutul deciziei Curții Constituționale. A fost hotărârea lor și a fost decizia lor de a opri ancheta și de a clasa dosarul în aceste condiții, pentru a nu depăși limitele de constituționalitate, care sunt foarte clar arătate în conținutul deciziei Curții Constituționale. Procurorii sunt magistrați independenți și nu au de gând să facă altceva decât să respecte deciziile Curții Constituționale, care sunt obligatorii pentru toată lumea”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.

Întrebat de ce decizia de clasare a fost dată abia luni, Lazăr a răspuns: „Niciodată colegii noștri nu se uită ce se în spațiul public pentru a emite o soluție. Soluțiile sunt date atunci când ei apreciază că au toate elementele necesare pentru a se putea pronunța în cauză”.

Parchetul General invocă, în motivarea soluției de clasare a dosarului privind OUG 13, considerente care apar în decizia Curții Constituționale pronunțată în urma sesizării privind existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și DNA, arătând că aspectele sesizate „nu pot face obiectul activității de cercetare penală”.

Citeşte şi: Parchetul General a clasat dosarul OUG 13. O parte, cea referitoare la favorizarea infractorului, se întoarce la DNA