Senatorii jurişti AU RESPINS propunerile ca referendumul să se ţină 2 zile şi eliminarea pragului

Comisia Juridică a respins toate amendamentele USL pentru referendum. NU au fost admise ELIMINAREA PRAGULUI ELECTORAL şi DESFĂŞURAREA REFENDUMULUI TIMP DE DOUĂ ZILE.
Romania TV
17 iul. 2012, 11:45
Senatorii jurişti AU RESPINS propunerile ca referendumul să se ţină 2 zile şi eliminarea pragului

Membrii comisiei juridice a Senatului au discutat, marţi după-amiază, OUG 41 privind referendumului. Senatorul Ioan Ghişe a propus, sub forma unui amendament, ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

Un alt amendament al lui Ghişe prevedea că Guvernul este dator să asigure toate condiţiile pentru ca alegătorii să-şi exercite dreptul la vot. Prin acest amendament, senatorul liberal vrea să dea mână liberă Guvernului să decidă dacă este nevoie sau nu de un prag minim de prezenţă la vot. Ghişe a argumentat că documentele Comisiei de la Veneţia recomandă eliminarea unui prag minim de prezenţă la referendum, prag ce ar condiţiona exprimarea voinţei electoratului de o participare minimă la scrutin.

Propunerile sale au căzut la vot, dar există posibilitatea ca amendamentele să fie susţinute în plen. Preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a precizat că, din punctul său de vedere, există argumente împotriva pragului de 50% plus unu. „Dincolo de argumentul că voturile absenţilor se adună la cele care votează NU, este şi descurajată folosirea referendumului ca instrument de consultare populară”, a declarat Greblă.

Din partea opoziţiei, Ioan Oltean (PDL) a salutat votul din comisia juridică drept unul normal. „Potrivit legii, data şi orele de desfăşurare a referendumului se anunţă cu cel puţin 20 de zile înainte, nu cu o săptămână jumătate înainte de referendum. De multe ori, Curtea Constituţională s-a pronunţat că nu este constituţional să modifice regulile în timpul jocului”, a declarat Oltean la România TV.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că a decis să promulge Legea de modificare a Legii Referendumului în forma în care respectivul act normativ a fost votat de Parlament şi aprobat de Curtea Constituţională.

Astfel, referendumul va avea loc într-o singură zi – 29 iulie, între orele 08.00 şi 20.00, cu posibilitate de prelungire a programului. Potrivit legii, preşedintele suspendat Traian Băsescu va putea fi demis majoritatea voturilor exprimate de 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot.

„Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională”, a declarat Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală.

„Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate”, a menţionat Antonescu.

Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a „socotit că e mai puţin important” punctul său de vedere. „Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere”, a explicat Antonescu.

„Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal”, a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub „un asalt de dezinformare”.

Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Conform legii, programul de votare la referendum este între orele 08.00 şi 20.00, iar Guvernul poate decide prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.

 

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Florin Birta câștigă un nou mandat de primar al municipiului Oradea cu 68,57% din voturi
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?