Dezbatere la Ministerul Justiţiei: Societatea civilă cere eliminarea pragului valoric pentru abuzul în serviciu

La dezbaterea privind pragul valoric pentru abuzul în serviciu organizată miercuri la sediul Ministerului Justiţiei cu reprezentanţi ai diferitelor asociaţii şi ONG-uri, societatea civilă a cerut în unanimitate - sau cel puţin cei care au apucat să ia cuvântul - ca pragul valoric să fie eliminat, iar abuzul în serviciu, redefinit. Deşi dezbaterea ar fi trebuit să se încheie la ora 12.00, aceasta a durat mai bine de trei ore, timp în care unii au dorit să îşi impună punctul de vedere mai pe larg sau să plece fără să aştepte ca ministrul să răspundă la întrebări.
Romania TV
28 iun. 2017, 15:57
Dezbatere la Ministerul Justiţiei: Societatea civilă cere eliminarea pragului valoric pentru abuzul în serviciu

La dezbatere, atât reprezentanţi ai ONG-urilor, cât şi simpli cetăţeni şi-au spus părerea în privinţa pragului pentru abuzul în serviciu şi au înaintat ministrului propunerile lor. Un cetăţean, după ce şi-a spus părerea – atât a lui, cât şi a prietenilor şi familiei sale -, după ce i-a urat sănătate ministrului şi a pus întrebările la care voia răspuns, a cerut să părăsească dezbaterea, pentru că trebuia să ajungă la serviciu, scrie news.ro. 

Reprezentantul Funky Citizens a sugerat redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu, în aşa fel încât ea să fie o „infracţiune de pericol”, nu una de rezultat. „Vă sugerăm să modificaţi infracţiunea de abuz în serviciu din 297 în aşa fel încât ea să nu mai fie o infracţiune de rezultat, ci să fie o infracţiune de pericol. În momentul în care facem această definire, nu mai încape niciun fel de discuţie despre vreun prag, pentru că pragul este indisolubil legat de existenţa rezultatului”, a spus reprezentantul asociaţiei. El a subliniat că este necesară o discuţie mai largă despre „întreaga filosofie” a Codului Penal. „Nu ne dorim o intervenţie printr-o eventuală ordonanţă de urgenţă pe acest subiect şi în acest sens considerăm că nu este obligatorie decizia Curţii Constituţionale, în sensul instituirii termenului de 45 de zile. De asemenea, nu credem că este nepărat nevoie de prag”, a explicat reprezentantul Funky Citizens. 

Ministrul Justiţiei a explicat, însă, că infracţiunea ar putea rămâne fără urmare imediată. „Dacă tai de unde aţi spus dumneavoastră punctul, infracţiunea rămâne fără urmare imediată şi dacă rămâne fără urmare imediată, rămâne fără un element constitutiv. Dacă rămâne fără un element constitutiv, rămâne o faptă, nu mai este o infracţiune”, a spus Tudorel Toader.  

La rândul său, preşedintele APADOR-CH, Maria Andreescu, consideră că definiţia actuală a abuzului în serviciu este „lipsită de predictibilitate”, pentru că soluţia de clasare pe care o dă un procuror este subiectivă. „Din punctul nostru de vedere, ar trebui să se ducă destul de jos pragul. În plus, deşi fapta cea de sub prag ar rămâne nesancţionată penal, ea rebuie totuşi sancţionată şi opinia noastră este că, pe lângă recuperarea pejudiciului, ar trebui să fie însoţită de o amendă nepenală, care să fie în cuantum de cel puţin egal cu prejudiciul cauzat”, a spus ea.

De asemenea, tot în cadrul dezbaterii, alţii au fost de părere că ar trebui organizat un referendum în privinţa pragului valoric pentru abuzul în serviciu, propunere confirmată tacit, cu mişcări din cap, de către cei prezenţi. 

Dezbaterea s-a încheiat după aproape trei ore, Tudorel Toader precizând că o concluzie privind pragul va fi dată la finalul dezbaterilor.
 
La dezbaterea de miercuri au fost aproximativ 40 de persoane, reprezentanţi ai societăţii civile, precum Asociaţia pentru cinstirea memoriei eroilor, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Expert Forum, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului sau Platforma de-clic, dar şi jurnalişti şi simpli cetăţeni. 
 
Cea de a doua dezbatere va fi organizată de Ministerul Justiţiei în 3 iulie.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Dezastrul economic prefigurat în România vine cu primele informații oficiale
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Câţi ani trebuie să fi fost căsătorit pentru ca soţul supraviețuitor să obţină pensie de urmaş. Legea Pensiilor 2025 este foarte clară din acest punct de vedere
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică