Cristian Preda: Există în PDL tentaţia boicotului referendumului

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, miercuri, că în acest moment există o dezbatere în interiorul partidului, aşa cum există şi în interiorul societăţii, referitoare la tentaţia boicotării referendumului din 29 iulie, dar că PDL nu a luat o decizie.
Romania TV
18 iul. 2012, 13:40
Cristian Preda: Există în PDL tentaţia boicotului referendumului

Menţionând că sunt semnale publice că referendumul nu se înscrie într-o serie de acţiuni democratice, Cristian Preda a precizat că în scurt timp PDL va lua o decizie în legătură cu prezenţa la referendum.

„Există tentaţia boicotului. Pot să vă confirm acest lucru. Această tentaţie este cu atât mai mult afirmată cu cât vedem fragilitatea sistemului legal şi imprevizibilitatea cadrului de joc”, a mai spus prim-vicepreşedintele PDL.

El a apreciat că apelul preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, privind participarea la referendum este unul democratic.

Preda a arătat, însă, că situaţia trebuie judecată şi din perspectivă democratică, dar şi din perspectiva statului de drept, a respectării regulilor şi legilor.

Cristian Preda a susţinut că există, nu doar în rândul susţinătorilor lui Traian Băsescu, un conflict între credinţa democratică – votul este cel care tranşează şi dă legitimitate – şi credinţa în statul de drept – democraţia nu poate funcţiona într-un cadru imprevizibil. El a apreciat că, în condiţiile în care credinţa în statul de drept este mai puternică, atunci este posibil să se manifeste un boicot inclusiv din partea susţinătorilor USL.

Traian Băsescu a declarat, pentru Gândul live, că există lideri ai PDL care consideră că majoritatea care l-a suspendat pe preşedinte ar trebui să asigure prezenţa la vot a peste 50% plus unu dintre electori, punct de vedere cu care preşedintele spune că nu este de acord. „Eu îi chem pe români la vot”, a spus Băsescu.

Întrebat care este relaţia cu democrat-liberalii în perioada campaniei pentru referendum, preşedintele suspendat Traian Băsescu a răspuns: „Comunicăm, dar s-ar putea să avem păreri divergente pentru că unii spun că este obligaţia Parlamentului care m-a suspendat să asigure majoritatea de prezenţă. Eu am spus: ‘Nu, aici ne despărţim’. Eu îi chem pe români la vot”.

Băsescu a salutat implicarea în campanie a lui Mihai Răzvan Ungureanu pe care îl vede drept un candidat cu şanse reale la alegerile prezidenţiale din 2014. „Este foarte bine că se implică (…) Poate fi un candidat viabil la alegerile prezidenţiale, dar îi mai trebuie puţin rodaj. În 2014, ar avea şanse mari. Acum, e mai greu de spus”, a comentat preşedintele.

Traian Băsescu a precizat că nu a încredinţat campania pentru referendum unei firme specializate în marketing politic. „Campania electorală mi-o fac singur. Discut cu consilierii pentru că, spre satisfacţia mea, şi-au luat toţi concediu fără plată”, a spus Băsescu.

Acesta a afirmat că modul în care îşi duce campania a fost determinat de reacţia internaţională care a urmat suspendării sale din funcţie şi înlocuirii celor doi preşedinţi ai Camerelor, Roberta Anastase şi Vasile Blaga. „Constatând  reacţia internaţională, mi-am dat seama că am altă ţintă decât scaunul meu. Eu apăr România”, a spus Băsescu.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Verdict pentru șoferii români: NU se consideră accident. Se încadrează la tentativă de omor
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Prognoza meteo, 17 iunie. Canicula revine. Temperaturile pe regiuni
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Herbert Kickl și FPO câștigă alegerile europene în Austria, surclasând partidele tradiționale
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?