Legenda sud-africană a jazz-ului Ray Phiri a murit la vârsta de 70 de ani

Legenda sud-africană a jazz-ului Ray Phiri a murit miercuri la vârsta de 70 de ani, a informat președinția sud-africană și mass-media.

12 iul. 2017, 14:36
Legenda sud-africană a jazz-ului Ray Phiri a murit la vârsta de 70 de ani

Chitaristul și vocalistul Ray Phiri era cunoscut pe plan internațional pentru apariția sa în albumul „Graceland” al cântărețului și compozitorului american Paul Simon din 1986, notează DPA.

Phiri a murit din cauza unui cancer pulmonar la un spital din Mbombela, o localitate situată în provincia sa natală Mpumalanga, a informat agenția de știri ANA, citând un purtător de cuvânt al familiei.

Artistul de jazz, fusion și mbaqanga a contribuit la fondarea grupului de soul The Cannibals în anii ’70. Ulterior, Phiri a fondat Stimela, formația alături de care a înregistrat albume premiate cu discuri de aur și de platină ca „Fire, Passion and Ecstasy” și „People Don’t Talk So Let’s Talk”.

Într-un omagiu adus artistului, președinția a scris că muzicianul a folosit „artele ca instrument de transformare socială”.

Phili „a fost un gigant al muzicii”, a precizat președintele Jacob Zuma într-o declarație, adăugând că moartea sa reprezintă „o pierdere uriașă pentru Africa de Sud și industria muzicală în ansamblu”.

Artistul s-a confruntat cu controverse pentru colaborarea cu Simon și cu alți muzicieni prezenți pe „Graceland”, care au fost acuzați că au încălcat boicotul cultural la nivel internațional impus Africii de Sud pentru regimul său de apartheid.