Ministrul Energiei, Toma Petcu: Hidroelectrica va trebui listată la bursă, pentru că are potenţial

Hidroelectrica va trebui listată la bursă, la un moment, pentru că este una dintre puținele companii din domeniul energetic cu un asemenea potențial, a declarat vineri, la Porțile de Fier I, ministrul Energiei, Toma Petcu.

RomaniaTV.net
14 iul. 2017, 15:18
Ministrul Energiei, Toma Petcu: Hidroelectrica va trebui listată la bursă, pentru că are potenţial

”Hidroelectrica este una din companiile importante pentru statul român, în mod special pentru domeniul energetic. Am început, împreună cu președintele Directoratului din Hidroelectrica, Bogdan Badea, încă de săptămâna trecută, o serie de vizite, la Vidraru, pe lanțul de la Sadu, iar acum, suntem la Porțile de Fier I, pentru că este, cum îi place cuiva să spună, campionul energetic din Hidroelectrica. PF I este principalul producător de energie electrică din Hidroelectrica și, dacă ar fi să facem o extrapolare și la nivel național, am avut o serie de lucrări de retehnologizare, pornite de undeva din 1997. Avem unele litigii internaționale pe care încercăm să le rezolvăm, să găsim cele mai bune soluții pentru a finaliza lucrările, dar, în mod special, pentru a ne menține în parametrii optimi de funcționare”, a afirmat ministrul Energiei.

De asemenea, potrivit lui Petcu, este o prioritate pentru minister și stabilitatea barajului. În acest sens, există și o analiză efectuată împreună cu partenerii sârbi, pe partea disipatorului de energie și se speră ca soluțiile, cât mai bune, să fie cât mai repede implementate, adică, să fie scos la licitație proiectul de execuție pentru stabilitatea barajului.

”Am cerut domnului director ca în termen de o lună să scoatem la licitație și partea de modernizare-retehnologizare de la Vidraru. Vorbim de cele patru grupuri, în valoare de aproape 86 milioane euro. Sunt proiecte necesare și importante pentru stabilitatea companiei, pentru dezvoltarea acestui segment și pentru rentabilizare, dar în mod special pentru asigurarea serviciilor de sistem — este principalul obiect de activitate pe care compania îl are. Și este deosebit de important, mai ales că acum două zile am avut un eveniment nefericit din cauza condițiilor meteo în zona Gorjului, unde au fost patru grupuri de la CEO oprite instantaneu și am reușit, pe baza rezervei de la Hidro pe care am avut-o la dispoziție la momentul respectiv și pe baza deciziei date din Biroul Energetic Național, să suplinim, aproape instantaneu, aceste cantități, fără a risca să avem un deficit de energie în sistem sau în blackout”, a precizat ministrul Toma Petcu.

Potrivit acestuia, potențialul hidroenergetic al României este unul generos, care trebuie menținut, modernizat și dezvoltat.

O altă prioritate legată de Hidroelectrica se referă la strategia de privatizare, fapt pentru care compania trebuie să devină transparentă, iar pe lângă un jucător pe piața energetică, să devină un jucător și pe piața de capital, susține ministrul Petcu. În acest sens, se va analiza dacă pe baza hotărârii vechi sunt cele mai bune soluții de listare sau poate este cazul să fie schimbate, prin decizii luate la nivel de guvern.

La rândul său, președintele Directoratului din Hidroelectrica, Bogdan Badea, afirmă că această companie este foarte puternică și trebuie să depășească această etapă, având în vedere că listarea companiei se află în linie dreaptă.

”Avem în portofoliu, în acest moment, și investițiile istorice, pornite încă dinainte de 1990, care ne-au creat și ne creează anumite probleme în procesul de listare. Practic, deținem atât investiții care își vor găsi finalitatea, pentru a căror finalizare vom merge cu motoarele turate. Deținem și o serie de investiții care au fost demarate în ideea că vor îndeplini funcțiuni complexe, precum atenuare tranșă de viitură, funcțiune energetică, dar nu ca pondere majoritară, parte de alimentări cu apă, protecții împotriva inundațiilor. Or, listarea Hidroelectrica, fără rezolvarea acestor probleme, care nu țin numai de această companie, ci de o voință conjugată a mai multor entități ale statului, a fost întârziată puțin, dar suntem convinși că cel târziu anul viitor acest lucru se va întâmpla”, a spus Bogdan Badea.

Acest lucru este important atât pentru piața de capital din România, cât și pentru imaginea României în exterior, fapt pentru care propunerea Hidroelectrica este de a merge pe un sistem dualist, nu numai la Bursa Română, ci și la o bursă internațională, așa cum s-au făcut și celelalte listări, a adăugat el.

”Sigur, e o decizie care nu ne aparține. Oricum, Hidroelectrica este pregătită pentru oricare dintre variantele procesului de listare. Este o chestiune extrem de importantă pentru companie, care va mări transparența și va reuși să atragă foarte mulți investitori români și străini. Va fi o companie care se va extinde”, consideră președintele Directoratului din Hidroelectrica.