Reuters: Europa Centrală şi de Est nu mai este o zonă low-cost

Pe măsură ce gradul de ocupare se apropie de un nivel record, iar muncitorii cer salarii apropiate de cele din Occident, modelul de creștere economică bazat pe mâna de lucru ieftină este pe cale de dispariție în Europa Centrală și de Est, astfel că guvernele și companiile din regiune trebuie să caute noi zone de creștere, transmite Reuters.
Romania TV
25 iul. 2017, 15:52
Reuters: Europa Centrală şi de Est nu mai este o zonă low-cost

Ultimul exemplu în acest sens este greva organizată luna trecută de muncitorii de la o uzină Volkswagen de lângă Bratislava, care a dus la o majorare a salariilor cu 14%. Volkswagen este una dintre marile companii occidentale care au venit în Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria după căderea comunismului în căutare de mână de lucru ieftină. Această migrație spre est a dat naștere unui model economic care a transformat regiunea. Însă, un sfert de secol mai târziu, piața muncii din regiune se confruntă cu un deficit de mână de lucru evidențiat de o rată a șomajului la un minim istoric. În consecință, salariile în Europa Centrală și de Est cresc mai rapid decât în Occident, în frunte fiind Ungaria, cu o creștere anuală de 12,8% în luna martie.

Zoroslav Smolinsky, lider de sindicat la uzină Volkswagen de lângă Bratislava, a început să lucreze aici în 1992, când uzina tocmai fusese cumpărată de Volkswagen. La acea dată câștiga un salariu echivalent cu 75 de euro pe lună, iar astăzi cei 12.300 de salariați Volkswagen din Slovacia câștigă în medie 1.804 euro pe lună. În pofida creșterii spectaculoase, salariile din Slovacia sunt la jumătate față de câștigul mediu al unui angajat Volkswagen din Germania, iar Smolinsky spune că astfel de discrepanțe nu se mai pot justifica.

„Timpurile s-au schimbat. Suntem în UE și trebuie să ținem pasul cu trendurile și să reducem treptat decalajul”, a declarat Zoroslav Smolinsky.

Constructorul auto francez Peugeot și cel sud-coreean Kia au majorat, la rândul lor, salariile în Slovacia, în timp ce producătorii germani Audi și Mercedes se confruntă cu amenințarea unor greve în Ungaria.

Toate aceste măsuri luate de producătorii auto sunt deosebit de importante pentru că industria auto reprezintă partea leului din investițiile străine în Europa Centrală și de Est. De exemplu, diviziile Volkswagen sunt cele mai mari companii în Slovacia și Cehia, iar Slovacia a devenit cel mai mare producător auto din lume în termeni de autovehicule produse per capita.

Analiștii de la banca rusească de investiții Renaissance Capital sunt de părere că investitorii străini nu vor abandona actualele proiecte pe care le au în regiune, dar este posibil ca noile investiții să meargă în altă parte.

„Niciodată Europa Centrală nu va mai oferi ceea ce oferea în anii 1990” se arată într-un raport elaborat de economiștii Renaissance Capital.

Pentru a contracara creșterea costurilor, companiile au început să ia măsuri pentru a îmbunătăți productivitatea via metode precum creșterea gradului de automatizare, susțin directorii de companii, factorii de decizie și analiștii. Însă, pe termen lung, unele companii ar putea să se îndrepte spre alte țări în căutarea de mâna de lucru mai ieftină.

De exemplu, Volkswagen a avertizat că ar putea ocoli Slovacia pentru viitoarele sale investiții. O nouă creștere semnificativă a salariilor „ar pune în pericol stabilitatea locurilor de muncă”, a avertizat Lucia Kovarovic Makayova purtătoarea de cuvânt de la Volkswagen Slovakia.

Analiștii de la Renaissance Capital sunt de părere că investitorii care caută mână de lucru ieftină ar putea să se uite spre sud și est.

„Credem că următorul val de expansiune a investițiilor va atinge țărmurile Turciei și sudul Mediteranei”, fiind vizate țări precum Maroc, Tunisia, Egipt, dar este posibil să ajungă și în Ucraina și Iran, spun aceștia.

Problema discrepanțelor salariale este una intens dezbătută în societățile și mediile politice din Europa Centrală și de Est. Polonezii, slovacii, cehi și ungurii susțin că vest europenii îi consideră „cetățenii de gradul doi”, iar politicienii au profitat de astfel de nemulțumiri pentru a cere salarii mai mari. Premierul slovac Robert Fico și-a declarat sprijinul pentru salariații de la Volkswagen care au intrat în grevă, în timp ce în Cehia partidul la putere a demarat o campanie de afișe înaintea alegerilor din octombrie cu titlul „Sfârșitul mâinii de lucru ieftine”.

Însă obiectivul politicienilor și liderilor sindicali de a aduce salariile la nivelul din Occident trebuie să fie însoțit și de măsuri pentru a crește valoarea adăugată a industriilor. Potrivit datelor OECD, o oră de muncă în Germania produce o valoare de 52,7 euro față de doar 19,4 euro în Cehia. Unul dintre motive este și acela că multe firme din Cehia produc componente ieftine pentru marile lanțuri globale în loc de produse finite care aduc marje și profituri mai mari.

Peter Stracar, directorul GE pentru regiunea Europei Centrale și de Est, susține că succesul viitor al industriei din regiune depinde de migrația în zona afacerilor cu valoare adăugată mare. „Trebuie să găsim modalități pentru a crea mai multă tehnologie cu valoare adăugată în CEE, iar General Electric este în avangardă”, a declarat Stracar.

Potrivit acestuia, regiunea are mai mult de oferit decât salarii mici, citând drept exemplu factori precum stabilitatea sistemelor juridice și proximitatea geografică de piețele din Europa Occidentală.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România