DIRECTOR INFP: „Zona Vrancea este capabilă de cutremure mari”

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit de la 4,8 la 4,9 magnitudinea cutremurului care a avut loc miercuri dimineața în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

02 aug. 2017, 08:16
DIRECTOR INFP: „Zona Vrancea este capabilă de cutremure mari”

Cutremurele succesive din Vrancea au reamintit faptul că România se află într-o zonă cu”Putem vorbi de dublet, de două cutremure de  risc seismic ridicat. magnitudini apropiate, de magnitudini moderate, ceva mai mari decât cele obişnuite. Zona Vrancea, după cum se ştie, de multe ori produce astfel de evenimente cuplate, apar două-trei cutremure, în decurs de o zi sau două zile. Zona Vrancea este o zonă destul de mare, capabilă să producă seisme de magnitudini mari, magnitudini de peste 7. Aceste cutremure, într-adevăr, descarcă local, în anumite zone mai descarcă tensiune, dar pe total, zona rămâne totuşi încărcată”, a explicat Mircea Radulian, director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (19km), Covasna (33km), Întorsura Buzăului (38km), Târgu Secuiesc (48km), Vălenii de Munte (55km).

Seismul a fost resimțit în București, Iași, Tulea, Galați, Slobozia, Bușteni și în Chișinău, potrivit cititorilor Digi24.ro.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că până în acest moment nu au fost înregistrate efecte în țară.

Este al doilea cutremur care depășește magnitudinea 4 în mai puțin de 24 de ore. Marţi, un seism de 4,6 a avut loc la ora 13:27, la o adâncime de 120 de kilometri.

În ultimii doi ani, în România au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.

În România, cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România în ultimii 17 ani au fost înregistrate pe 30 și 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.