Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect prin care penitenciarele să realizeze venituri proprii din munca deţinuţilor

Minsiterul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care penitenciarele, penitenciarele pentru tineri şi cele pentru femei, centrele educative şi cele de detenţie pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, precum şi din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie.
Romania TV
18 aug. 2017, 14:37
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect prin care penitenciarele să realizeze venituri proprii din munca deţinuţilor

„Necesitatea folosirii persoanelor private de libertate la activităţi nu poate avea un conţinut economic, scopul principal fiind resocializarea, reintegrarea, formarea profesională prin calificarea în meserii, educarea prin muncă, deprinderea unor abilităţi şi aptitudini prosociale, dar şi susţinerea bugetului statului prin eforturi proprii de asigurare a nevoilor sistemului si obţinerea unor venituri proprii prin valorificarea excedentului, fără afectarea mediului concurenţial”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, reprezentanţii Ministerului Justiţiei precizând că veniturile încasate de unităţile sistemului penitenciar ar urma să fie utilizate pentru finanţarea custodierii persoanelor private de libertate.

Potrivit proiectului de lege, unităţile din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ar urma să obţină venituri din prestări servicii cu deţinuţii, atât în locul de deţinere, precum serviciile de spălătorie, reparaţii auto sau prepararea de hrană pentru persoanele arestate preventiv, arată News.ro.

De asemenea, penitenciarele şi centrele educative şi de detenţie se pot autofinanţa prin valorificarea produselor realizate de deţinuţie, precum produse vegetale, produse animaliere, preparate din carne sau lapte, produse de panificaţie, patiserie, mic mobilier sau articole de tâmplărie

În expunerea de motive a proiectului se menţionează că alte venituri obţinute de unităţile penitenciare sunte cele din chiriile bunurilor aflate în administrarea lor sau din alte activităţi, precum transportul către terţi, copierea documente în baza cererilor personale ale deţinuţilor, tratamentele protetice, taxele de participare la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, serviciile de cazare şi masă în centrele de pregătire proprii, organizarea şi funcţionarea punctelor de desfacere ale popotelor şi bucătăriilor de unitate, cota aplicată meniurilor servite persoanelor din afara sistemului administraţiei penitenciare.

Conform proiectului de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei, penitenciarele pot obţine venituri din valorificări de bunuri scoase din funcţiune, penalităţi, deşeuri, despăgubiri, subvenţii pentru agricultură, garanţii de participare, garanţii de bună execuţie, venituri din vânzarea caietelor de sarcini, donaţii şi sponsorizări.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei precizează că penitenciarele-spital sunt finanţate din venituri proprii prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi alte venituri proprii, dar pot primi şi sume de la bugetul de stat, în condiţiile legii.

De asemenea, veniturile proprii obţinute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate din munca prestată de deţinuţi sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit şi al taxei pe valoarea adăugată.

„Unităţile din cadrul sistemului administraţiei penitenciare nu pot fi asimilate prestatorilor de servicii tradiţionali, veniturile obţinute din munca persoanelor private de libertate neavând caracter de continuitate, ceea ce înseamnă că nu trebuie sa intre sub incidenta prevederilor Codului fiscal. Prin urmare, prestaţiile desfăşurate cu deţinuţii nu intră sub incidenţa art. 13 alin. (2) lit. b) şi nici a art. 269 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, deoarece nu pot fi considerate activităţi economice”, se mai menţionează în proiectul de lege.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 11.00 au votat peste 2,6 milioane de români. Update
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan