Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor fi testate din nou

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că, în cadrul acțiunilor de testare și verificare a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, derulate în luna august, la nivel național, din cele 6.913 mijloace tehnice de alarmare au fost acționate 5.460 de sirene pe timpul exercițiului.
Filip Stan
05 sept. 2017, 13:34
Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor fi testate din nou

Din centralizarea datelor puse la dispoziție de inspectoratele pentru situații de urgență rezultă că, din punct de vedere al modului de acționare, 2.865 dintre sirenele funcționale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesită declanșare locală, se arată într-un comunicat al IGSU.

IGSU a desfășurat, pe 6 august, la nivel național, exercițiul de transmitere a mesajelor de înștiințare și verificare a sistemului de alarmare publică. Scenariul a presupus atât înștiințarea centrelor operaționale pentru situații de urgență județene/ București-Ilfov și a tuturor județelor țării/ municipiul București, cât și verificarea funcționării sistemului de alarmare prin acționarea sirenelor electrice și electronice de alarmare a populației.

Potrivit Agerpres, referitor la timpul mediu de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu acționare locală — 7,42 minute, zona de acoperire acustică fiind de 37,56% la nivel județean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orășenesc și de 37,07% la nivel comunal.

Pe timpul exercițiului, personalul propriu a verificat 1.449 sirene de alarmare publică din 445 de localități, 196 dintre acestea fiind neoperative, precizează sursa citată.

IGSU menționează că se desfășoară lunar, la nivel național, exerciții destinate verificării funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în scopul centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10,00 — 11,00, sunt acționate sirenele de alarmare publică existente în toate județele.

În septembrie, simulările vor începe miercuri și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.

ISU București-Ilfov a precizat că la nivelul municipiului București și al județului Ilfov, dintr-un total de 465 de sirene existente în evidențele instituției, numai 77 dintre acestea sunt acționabile de la ISUBIF, iar funcționale au fost 51. Au fost verificate în teren, prin sondaj, 24 de sirene, iar rezultatul a fost următorul: 18 verificate în București (3 funcționale, 15 nefuncționale), respectiv 8 verificate în Ilfov (6 funcționale, 2 nefuncționale). Principalele cauze ale nefuncționării sirenelor sunt reprezentate de defecțiuni tehnice și neasigurarea mentenanței, au arătat oficialii ISUBIF.

În Capitală, exercițiul va avea loc miercuri, începând cu ora 10,00, și are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Conform specialiștilor, cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare — alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Fosta angajată SRI, dată afară din Ministerul Fondurilor Europene. Premierul Bolojan i-a dat trei zile să-și strângă lucrurile
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Playtech.ro
Nicușor Dan a renunţat la maşina oficială pentru a merge pe jos! A uitat şi de caniculă, cum a fost surprins în centrul Capitalei
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Smerenia ucide. La propriu. Atunci când poartă cravată oficială și refuză protocolul
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Liste cu oamenii care vor fi dați afară! Ordin de ultimă oră de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul