Creierul percepe femeile ca o „colecţie” de părţi ale corpului

Creierul procesează în mod diferit imaginile reprezentanţilor celor două sexe, bărbaţii fiind percepuţi ca un întreg, iar femeile ca o "colecţie" de părţi ale corpului, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Social Psychology.
Romania TV
26 iul. 2012, 15:52
Creierul percepe femeile ca o

Acest lucru este valabil atât pentru creierul feminin, cât şi pentru cel masculin, potrivit noului studiu, ale cărui rezultate ar putea explica de ce femeile sunt adesea tratate ca obiecte sexuale.

În urma unor teste, cercetătorii de la University of Nebraska-Lincoln au descoperit că, în faţa unor imagini ale unor bărbaţi, creierul uman, indiferent de sex, tinde să se bazeze mai mult pe o procesare cognitivă „globală”, o metodă mintală în care persoana este percepută ca un întreg.

În acelaşi timp, imaginile femeilor sunt adesea subiectul unei procesări cognitive „locale”, adică perceperea ca un ansamblu de părţi.

Cercetătorii au comparat aceste moduri de procesare a imaginilor cu modul în care este perceput un puzzle comparativ cu o imagine întreagă.

Acest studiu este primul care face o asociere dintre astfel de procese cognitive şi teoria obiectificării sexuale, spune Sarah Gervais, profesor de psihologie şi principalul autor al studiului.

„Femeile sunt percepute în acelaşi mod ca obiectele (formate din mai multe părţi, n.r.)”, a explicat aceasta.

Pentru acest studiu, voluntarilor le-au fost prezentate zece imagini cu bărbaţi şi femei, complet îmbrăcaţi, fotografiaţi de la cap la genunchi, în picioare, cu ochii spre camera de filmat.

După o scurtă pauză, voluntarii au văzut noi imagini paralele pe monitor, unele originale şi unele uşor modificate incluzând o parte sexuală a corpului. Ei au fost rugaţi să să indice repede care dintre cele două imagini aproape identice a fost prezentată în prima parte a experimentului.

Rezultatul a fost unul clar: părţile sexuale ale femeilor au fost mai uşor recognoscibile când au fost prezentate izolate decât în contextul întregului corp. În cazul bărbaţilor s-a întâmplat invers, părţile sexuale fiind mai uşor recognoscibile în contextul întregului corp.

Rezultatele au fost aceleaşi atât pentru voluntari, cât şi pentru voluntare.

„Bărbaţii ar putea să facă acest lucru pentru că sunt interesaţi să-şi găsească o potenţială parteneră, în timp ce femeile ar putea face acest lucru pentru că se compară între ele”, a explicat Gervais.

Cercetătorii speră că descoperirea lor va ajuta la conceperea unei metode de a reduce obiectificarea sexuală a femeilor.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Bzi.ro
Jador a transmis că Oana Ciocan este însărcinată: „Abia aștept să fim trei!”
Fanatik.ro
Planta la care trebuie să fii neapărat atent când mergi în concediu. E toxică și te poate ucide. Grecii, italienii sau spaniolii o cultivă peste tot. Mulți români își fac poze cu ea fără să știe cât e de periculoasă
Capital.ro
SCANDAL monstru în TRANSILVANIA. Se întâmplă chiar înainte de alegeri: Pur şi simplu minte
Playtech.ro
Cât costă o porție de hamsii la mare în 2024. Prețurile au luat-o razna
DailyBusiness
Vești bune pentru cei care au rate în euro! BCE face anunțul pentru milioane de români
Adevarul
Planul Germaniei în caz de război cu Rusia. Populaţia, îndemnată să îşi amenajeze adăposturi în locuinţele proprii
Spynews
Cum să îți speli prosoapele de plajă corect. Așa vei scăpa de reziduri, bacterii și de mirosurile neplăcute
Spynews
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Evz.ro
Cum se face corect omleta. Secretul bucătarilor din Franța
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în ziua nunții! Ce i-a scris Ibrahim? A reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată
Cancan.ro
S-au căsătorit! Într-o discreție totală, Răzvan Simion și iubita lui, Daliana, au făcut pasul cel mare
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Mesajul plin de durere al dirigintelui Patriziei Cormos, înainte de înmormântare! „Ce-ți veni să ne convoci la această prematură reuniune de clasă”
Capital.ro
Reguli OBLIGATORII pentru 9 IUNIE. Trebuie neapărat să le știe toată lumea
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
La ce oră se deschid secțiile de votare duminică, 9 iunie 2024? Tot ce trebuie să știi despre alegerile locale și europarlamentare
substantial.ro
Poliţiştii din Ilfov au găsit sigilii rupte la o secţie de votare din Voluntari
MediaFlux
DOLIU în ROMÂNIA! A murit un mare ROMÂN
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'