Preţul energiei pe platforma bursieră destinată populaţiei, mai mare cu 45% în trimestrul IV

Prețurile la energie stabilite pe platforma bursieră de unde furnizorii cumpără electricitate pentru consumatorii casnici vor fi în trimestrul patru cu 45% mai mari decât în trimestrul doi, și, totodată, sunt similare cu cele de pe piața spot, potrivit datelor postate pe site-ul bursei de energie OPCOM.
Iulian Tudor
14 sept. 2017, 10:34
Preţul energiei pe platforma bursieră destinată populaţiei, mai mare cu 45% în trimestrul IV

Licitațiile pentru trimestrul IV de pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), de unde furnizorii cumpără energie pentru populație, au avut loc pe 12 și 13 septembrie, informează AGERPRES.

Ele s-au încheiat la prețul de 267 de lei pe MWh pentru perioada de vârf de consum, respectiv orele 18:00 — 22:00, la prețul de 254 de lei pe MWh pentru intervalul orar 7:00 — 24:00 și la prețul de 230 de lei pentru intervalul 1:00 — 24:00.

Citeşte şi Creşterea preţului energiei, anchetată în Parlament. Dragnea: A fost aprobata înfiinţarea unei comisii de anchetă a ANRE

Aceste prețuri sunt comparabile cu cele de pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare) din ultima perioadă și chiar mai mari decât prețul energiei cu livrare joi, 14 septembrie, care este de 249 de lei pe MWh pentru orele de vârf de consum și 199 lei pentru gol de consum, cu o medie de 224 lei pe MWh.

Licitația pentru trimestrul al III-lea a fost suspendată, însă, față de trimestrul al II-lea al anului, prețurile de acum sunt cu 45% mai mari pentru toate intervalele orare. Și față de trimestrul IV 2016, prețurile de acum sunt mai mari cu până la 46%.

Piața Centralizată pentru Serviciul Universal este platforma de unde furnizorii de ultimă instanță, adică cei tradiționali, cumpără energia pentru consumatorii casnici, prin licitații trimestriale, cu prețuri minime și maxime stabilite de ANRE.

În urmă cu o săptămână, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, declara că licitația pe PCSU ar putea fi din nou suspendată, întrucât ofertele nu acopereau la acel moment cererea la vârf de consum.

„Regulamentul este foarte clar: sigur că există riscul ca această licitație să nu se deruleze, în condițiile în care ofertele nu acoperă cererea și sunt prevăzute în regulament limitele care ar putea conduce la această situație”, a spus Ionescu.

În iunie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitațiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creșteri anormal de mari pe piețele de energie, a declarat, la acea dată, pentru AGERPRES, Emil Calotă, vicepreședintele instituției.

„Am luat decizia excepțională de a suspenda, timp de un trimestru, licitația pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piață pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condițiile tehnice necesare pentru ca licitația să aibă loc și, pe de altă parte, pentru că simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) creșteri anormal de mari”, a explicat Calotă.

Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creștere puternică a facturii consumatorilor.

„Atunci, ca să prevenim un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal, am luat această măsură excepțională de a suspenda pentru un trimestru licitația și pentru a pregăti mai bine făcând modificări, adaptări și elemente de securizare din punct de vedere al evoluției prețului pentru consumatorii beneficiari de serviciul universal. Oricum, ceea ce cred că trebuie subliniat este că, la situații excepționale trebuie să luăm decizii excepționale”, a continuat vicepreședintele autorității.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cine e românul care se ocupă de concertul lui Jennifer Lopez în România. Organizatorul e celebru în industrie
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
Playtech.ro
Cât costă o autorizație construcție gard în 2025: când ai nevoie și cum faci procedura corectă
Adevarul
Rusia a încercat un atac mecanizat-surpriză spre Pokrovsk. Ucraina răspunde dur: „Vor continua cu ce au mai mult – carnea de tun”
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Avertisment serios. Rusia vrea să atace Europa
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Bancomatele, închise la nivel național. Tranzacțiile în numerar, interzise definitiv: Un pas în spate
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie