Scandalul manualelor alternative: Părinţii consideră că auxiliarele completează informaţiile din manualele tradiţionale

Părinţii au o atitudine favorabilă faţă de manualele alternative, iar opt din 10 respondenţi la studiul „Rolul manualelor alternative în educaţia copiilor”, realizat pentru Uniunea Editorilor din România (UER), consideră că acestea completează informaţia existentă în manualele tradiţionale.
Alina Costache
25 oct. 2017, 14:23
Scandalul manualelor alternative: Părinţii consideră că auxiliarele completează informaţiile din manualele tradiţionale

Potrivit studiului, şapte din 10 părinţi consideră că manualele alternative îi ajută pe copii, iar 78% cred că manualele alternative au un conţinut satisfăcător sau foarte satisfăcător, relevă studiul iVox „Rolul manualelor alternative în educaţia copiilor”. Trei din patru părinţi au afirmat că ei consideră important ca profesorul să aleagă manualul pe baza căruia predă elevilor.

De asemenea, 40% din respondenţi au declarat că maualele alternative selectează permisiv conţinutul programei, iar profesorul şi elevul au spaţiu de creaţie. 32% dintre respondenţi au precizat că informaţiile din manualele alternative prezintă posibilitatea interpretării deschise, 27% din părinţi consideră că acestea oferă un mod de învăţare care presupune înţelegerea şi explicarea, iar 25% au afirmat că informaţiile din manualele alternative sunt un mijloc pentru formarea unor competenţe, valori şi atitudini.

„Rezultatele acestui studiu ne arată clar care este de fapt poziţia părinţilor faţă de eliminarea manualelor alternative. Majoritatea părinţilor, chiar dacă este ignorată de autorităţi, apreciază că manualele alternative reprezintă un instrument esenţial pentru educarea copiilor lor. Considerăm că aceste date trebuie luate în calcul acum, când autorităţile se pregătesc să instituie Editura Unică şi Manualul Unic. Se dovedeşte astfel că recenta declaraţie a ministrului Liviu Pop, potrivit căreia odată cu apariţia Editurii Unice, este neadevărată. Părinţii cred că această măsură ameninţă viitorul copiilor lor, iar Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să ţină cont de acest lucru, mai ales că, până acum, nici un oficial nu a adus vreo dovadă că manualul unic ar îmbunătăţi sistemul românesc de învăţământ”, declară directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania, Polixeniu Anghel.

Studiul mai evidenţiază faptul că 41% dintre respondenţi consideră că editarea tuturor manualelor de către o singură editură nu va rezolva problemele din educaţia românească. Vorbind despre reformele din educaţia pre-universitară din ultimii ani, 45% dintre respondenţi consideră că acestea au înrăutăţit situaţia, 22.64% consideră că implementarea lor a fost deficitară, în timp ce 18% dintre respondenţi cred că aceste reforme sunt inexistente.

Studiul „Rolul manualelor alternative în educaţia copiilor” a fost realizat pentru Uniunea Editorilor din România (UER), în perioada 17 – 24 octombrie, pe un eşantion de 1.214 respondenţi.

Citeşte şi Editura Didactică şi Pedagogică va fi reorganizată în societate pe acţiuni şi va edita manuale şcolare

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
A dat lovitura! O femeie a cumpărat pe o insulă europeană, 6 case de vacanță cu 5 lire
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești