Toader, după discuţia cu Timmermans: Aşteptăm opinia CE privind pragul la abuz. Din legile justiţiei am discutat propunerile sensibile

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a mers marţi la Bruxelles, unde i-a prezentat prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, care este şi comisar UE pentru Îmbunătăţirea reglementărilor, Relaţii interinstituţionale, Stat de drept şi Drepturi fundamentale, "stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei".
Romania TV
08 nov. 2017, 06:37
Toader, după discuţia cu Timmermans: Aşteptăm opinia CE privind pragul la abuz. Din legile justiţiei am discutat propunerile sensibile

UPDATE: Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut miercuri precizări legate de temele discutate la întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermas, printre acestea numărându-se raportul MCV şi propunerile „sensibile” din legile Justiţiei. De asemenea, el a spus că aşteaptă un punct de vedere al CE privind pragul pentru abuzul în serviciu, care trebuie să fie conform deciziei CCR şi directivei europene.

Toader a afirmat că au fost discutate evoluţiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, în perspectiva faptului că urmează să fie redactat şi publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia dintre recomandări.

„Îmi exprim convingerea că va fi un raport de parcurs intermediar, echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluţii, repet, în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 recomandări”, a menţionat ministrul.

El a susţinut că, dată fiind durata întrevederii, de o oră şi 15 minute, nu a fost timp pentru discuţii punctuale privind legile justiţiei, fiind abordate cele mai sensibile propuneri din proiect: statutul Inspecţiei Judiciare, răspunderea magistraţilor şi numirea procurorilor şefi de rang înalt.

În ceea cepriveşte Statutul IJ, ministrul a reamintit că a evocat trei posibilităţi: „să rămână la CSM prin consolidarea garanţiilor de independenţă, să treacă la MJ prin consolidarea independenţei, să devină o autoritate independentă autonomă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM nici la MJ, care să-şi îndeplinească rolul constituţional pe care îl are”.

Toader a precizat că în proiectul transmis de minister este propusă cea de a treia variantă.

Legat de răspunderea magistraţilor, a spus că proiectul păstrează în responsabilitatea Ministerului Justiţiei garanţiile constituţionale potrivit cărora statul răspunde pentru eroririle judiciare comise de către magistraţi, dar răspunderea magistraţilor nu este înlăturară în ipoteza în care aceştia acţionează cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

El a menţionat că după ce victima eroriii judiciare este despăgubită, statul se poate întoarce împotriva magistratului care a comis-o, dacă se constată că este vorba despre rea credinţă şi neglijenţă, într-un termen de trei ani, în prezent fiind de un an.

Cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, Toader a spus că prima recomandare a CE a fost să fie găsită o procedură transparentă de numire, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia.

Un alt subiect discutat a fost legat de conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag, care trebuie să fie rezonabil şi conform deciziei CCR şi directivei europene.

„O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o şi de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele CCR şi în acelaşi timp ne raportăm la Directiva europeană”, a afirmat ministrul Toader.

Tudorel Toader a spus că s-a întâlnit şi cu comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova.

viewscnt

„Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul îndeplinirii recomandărilor din cadrul MCV. Ministrul justiţiei a prezentat în detaliu stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei: Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor; Legea 304/2004, privind organizarea judiciară; Legea 317/2004, privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii”, anunţă Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

La întâlnirea dintre Tudorel Toader şi Frans Timmermans au mai participat secretarul de stat Marieta Safta şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Paraskevi MICHOU.

Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, agreat la întrevederea anterioară a ministrului cu înaltul oficial al Uniunii Europene, precizează Ministerul Justiţiei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cum au votat bogații României în turul I al alegerilor prezidențiale. Rezultatele înregistrate în zona de lux a Capitalei
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
Playtech.ro
Teren agricol moștenit fără succesiune: ce riscuri există dacă nu faci actele la timp
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
S-au mărit indemnizațiile pentru românii cu venituri mici! Vești bune de la stat în 2025
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele