Iohannis: E inadmisibil că oamenii de afaceri nu îşi pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze şi instabile

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, la Gala "Topul Naţional al Firmelor”, un mesaj în care le spune oamenilor de afaceri că este inadmisibil că ei nu îşi pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze, instabile şi aflate parcă la discreţia exclusivă a câtorva decidenţi. Iohannis a mai arătat că este o mare nedreptate faptul că eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice şi că este cazul ca aceste practici să înceteze.
Filip Stan
09 nov. 2017, 18:29
Iohannis: E inadmisibil că oamenii de afaceri nu îşi pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze şi instabile

În mesajul transmis la Gala „Topul Naţional al Firmelor”, şeful statului a afirmat că decidenţii politici au de învăţat lecţii importante de la laureaţii acestei gale şi că este datoria lor să ofere soluţii la neajunsurile mediului de afaceri, să sprijine înfiinţarea şi creşterea firmelor prin politici şi măsuri care să răspundă nevoilor mediului de afaceri, nu să acţioneze împotriva acestora.

„În condiţiile în care birocraţia, concurenţa neloială şi lipsa de predictibilitate afectează şi frânează economia, soluţiile trebuie să aducă eficienţă şi etică, deopotrivă în afaceri şi în actul guvernării. Economia nu poate progresa în absenţa eticii, a responsabilităţii în economie, dar nici în absenţa responsabilităţii în decizia politică”, a spus Iohannis, arătând că, în pofida creşterii economice record a României, există serioase motive de îngrijorare din cauza reducerii investiţiilor străine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar şi a reducerii investiţiilor publice, aflate într-un continuu şi pronunţat regres.

Preşedintele Iohannis le-a mai transmis oamenilor de afaceri că este o mare nedreptate faptul că eforturile şi planurile lor sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice şi că este cazul ca aceste practici să înceteze.

„Este evident faptul că, într-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se luptă nu doar cu incertitudinea economică inerentă afacerilor, ci şi cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregătirea şi buna credinţă a decidenţilor politici sunt esenţiale. Consider că este o mare nedreptate faptul că eforturile şi planurile dumneavoastră de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider că este cazul ca aceste practici să înceteze. Mediul de afaceri nu poate prospera decât prin politici economice responsabile, coerente, care să rezolve problemele de azi fără a genera altele mâine, poate chiar mult mai grave pe termen lung”, a mai arătat şeful statului.

El a spus că, deşi aceste cerinţe pentru buna funcţionare a mediului de afaceri sunt cunoscute, constată cu regret că, în pofida apelurilor la nevoia de predictibilitate economică, inclusiv din partea oamenilor de afaceri, Guvernul a ales să modifice prevederi fiscale esenţiale, cu mai puţin de două luni înainte de momentul asumat al aplicării lor.

„Este inadmisibil faptul că oamenii de afaceri nu îşi pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile şi aflate parcă la discreţia exclusivă a câtorva decidenţi. De aceea am îndemnat mereu la mai multă deschidere a autorităţilor către dialog şi parteneriat. În definitiv, mediul de afaceri trebuie să fie un partener şi chiar un vector al schimbării în bine, nu victima unei schimbări cu orice preţ. Performanţa economică trebuie susţinută prin dezvoltarea consistentă a infrastructurii. Aceasta trebuie să devină prioritatea zero a oricărui program de guvernare. În lipsa unei infrastructuri moderne, investiţiile ne vor ocoli, iar decalajele de dezvoltare între regiuni se vor adânci. Este evident că starea actuală nu mai poate continua, dacă vrem să ne ridicăm la nivelul ţărilor dezvoltate ale Uniunii Europene”, a mai declarat Iohannis.

În opinia acestuia, o altă provocare a situaţiei economice actuale vizează problema resursei umane, fiind binecunoscute dificultăţile pe care angajatorii le au în a găsi resursă umană de calitate, în contextul unei pieţe a muncii tot mai concurenţiale.

„Sunt convins că mediul de afaceri poate reprezenta un partener autentic pentru toate aceste eforturi de schimbare şi modernizare a României. Totodată, administraţia românească trebuie să facă paşi hotărâţi către modernitate, către era tehnologiei, prin promptitudine şi transparenţă. Doar astfel, relaţia dintre stat şi cetăţean va fi bazată pe încredere şi onestitate, nu pe adversitate sau complicitate. Antreprenoriatul românesc merită susţinut printr-o strategie coerentă, pe termen lung, care să genereze nu doar acumulare de capital, ci şi educaţie economică, de dorit încă din şcoală. Este esenţial ca tinerii să înţeleagă cum funcţionează economia, care sunt politicile economice sănătoase şi cum pot face primii paşi pe calea antreprenoriatului”, a adăugat Iohannis, în mesajul transmis, joi seară, la cea de-a XXIV-a ediţie a Galei „Topul Naţional al Firmelor”, organizată la Romexpo.
 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Record de participare în diaspora: peste 220.000 de votanți. Update
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. A anunțat decizia așteptată de români: Mi-o asum public
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Georgescu vrea un minister nemaivăzut. Cu ce s-ar ocupa instituția
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Abonament pentru șoferi în România. Banii se retrag automat din cont. 12 plăți pe an ca să circuli legal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Răsturnare de situație privind ratele. BNR a făcut anunțul zilei
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă