Moment dedicat Mihaelei Ursuleasa, la Berlin, de către Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, a triumfat în faţa publicului din arhiplina Sală Mare de la Konzerthaus, sâmbătă seara, la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, orchestra dedicând cutremurătorul "Pas de deux" de Ceaikovski memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa.
Romania TV
05 aug. 2012, 10:59
Moment dedicat Mihaelei Ursuleasa, la Berlin, de către Orchestra Română de Tineret

Programul concertului a cuprins cinci lucrări pentru orchestră simfonică mare, extrem de dificile din punct de vedere tehnic şi de pretenţioase din punct de vedere artistic, avizatul public berlinez apreciind evoluţia orchestrei române ca pe un reper valoric al actualei ediţii a festivalului şi răsplătind-o cu minute în şir de aplauze şi urale.

Programul a cuprins în deschidere o primă audiţie românească, „Frenesia 2” de Dan Dediu, autorul fiind prezent în sală, continuând cu uvertura la „Forţa destinului” de Verdi, poemul simfonic „Don Juan” de Richard Strauss, „Dansurile simfonice op. 45” de Rachmaninov şi „Rapsodia Română nr. 1” de Enescu.

Primul bis oferit de orchestră, cutremurătorul „Pas de deux” de Ceaikovski a fost dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa, cel de-al doilea bis, „Hora staccato” de Grigoraş Dinicu, încheind seara într-o manieră entuziasmantă.

Pianista Mihaela Ursuleasa – care a fost găsită decedată, din cauza unei hemoragii cerebrale, joi, în apartamentul său din Viena – trebuia să concerteze, sâmbătă seara, în sala mare de la Konzerthaus Berlin, alături de Orchestra Naţională de Tineret.

În perioada 2-5 august, Orchestra Română de Tineret s-a aflat la Berlin pentru a participa la cel mai important festival internaţional pentru orchestre de tineret – Young Euro Classic – aflat la a 12-a ediţie, unde a evoluat în concertul extraordinar la Konzerthaus de sâmbătă seara.

Participarea Orchestrei Române de Tineret la prestigiosul festival de la Berlin a fost posibilă datorită contribuţiei Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Fundaţiei Prietenii Muzicii Serafim Antropov, Lanto Communication şi UCIMR. Partenerii media ai evenimentului au fost Radio România Cultural, Radio România Muzical şi TVR Cultural.

Programul de la Berlin a fost pregătit la Sinaia, acolo unde a luat fiinţă Orchestra Română de Tineret, sub atenta îndrumare a violoncelistului Marin Cazacu, iniţiatorul proiectului.

Young Euro Classic se desfăşoară în acest an între 27 iulie şi 12 august şi este un eveniment cu un profil unic, fiind primul festival din lume dedicat orchestrelor simfonice de tineret. Aproape în fiecare seară, pe tot parcursul festivalului, timp de 17 zile, sala de la Konzerthaus şi ofertantul spaţiu din Gendarmenmarkt vor fi pline şi la concerte în care nu se cântă doar Beethoven şi Şostakovici, ci şi creaţii contemporane sau lucrări mai puţin familiare publicului occidental, cu sonorităţi specifice culturilor asiatice sau africane. Pentru tinerii muzicieni participanţi, primirea entuziastă de care se bucură de fiecare dată într-un astfel de cadru, este o experienţă cu totul nouă.

România a participat pentru a doua oară la acest festival cu concertul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, prima participare având loc în 2003, cu Orchestra Concerto a UNMB, dirijată de Dorel Paşcu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Care sunt, de fapt, cele 7 chakre. Tabelul cu boli asociate cu chakrele închise și cum se pot debloca și vindeca cele 7 chakre ale corpului uman
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea între frați: reguli și excepții
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african