Sărbători religioase ortodoxe: Sfinţii 10 Mucenici din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiepiscopul Neocezareei; Sf. Cuv. Naum
Sărbători religioase greco-catolice: Cei 10 Sf. m din Creta
Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Ioan de Kety, pr.
Sfinţii 10 Mucenici din Creta sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 23 decembrie.
Sfinţii 10 Mucenici au pătimit pentru Hristos în insula grecească Creta în timpul lui Deciu (251-253). Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest şi Pompie din Iraclion.
Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinţii au fost prinşi de asupritori şi adunaţi în acelaşi loc. Au fost chinuiţi cu cruzime timp de 30 de zile şi în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duşi la judecată, au stat tari şi neclintiţi în credinţa lui Hristos. Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiaţi mucenicilor au luat sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Pavel, arhiepiscopul Neocezareei.
A fost unul din Sfinţii Părinţi care au participat la Sinodul I Ecumenic din Niceea (325). Cuviosul Pavel a pătimit pentru Hristos în Nicomidia (Asia Mică) în vremea lui Licinius (307-323). După ce a fost chinuit, a fost trimis în exil într-un mic oraş de pe malul Eufratului (Mesopotamia). Acolo a stat întemniţat până când împăratul Constantin cel Mare a eliberat toţi creştinii ţinuţi în închisori în exil. Cuviosul Pavel s-a întors la scaunul său episcopal din Neo-Cezareea.