Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar s-a dublat în decembrie pentru că ordonatorii şi-au deschis târziu creditele

Decalajul dintre încasări şi cheltuieli - deficitul bugetar - a crescut la 24,3 miliarde de lei pe anul 2017, faţă de 10,2 miliarde de lei la 11 luni pentru că ordonatorii de credite şi-au depus ordinele de plată abia în a treia decadă din luna decembrie, au explicat surse din Ministerul Finanţelor.
Romania TV
28 ian. 2018, 12:30
Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar s-a dublat în decembrie pentru că ordonatorii şi-au deschis târziu creditele

„Termenul de depunere a cererilor de deschidere a creditelor bugetare de către ordonatori a fost devansat şi majoritatea au venit chiar la sfârşitul perioadei; după 22 decembrie am avut şi zile cu plăţi de câteva miliarde de lei pentru echilibrare, dar noua formulă nu va mai permite aşa ceva”, au explicat oficialii Ministerului Finanţelor, potrivit Mediafax.

„Aşa cum sunt foarte mulţi contribuabili care vin în ultima zi să-şi plătească taxele şi impozitele, avem şi foarte mulţi ordonatori care vin în ultima zi, în decembrie, să deschidă creditele de echilibrare, astfel că şi cheltuielile bugetare cresc exponenţial în ultima lună din an, majorând deficitul cu un anumit procentaj din PIB”, au mai explicat sursele citate.

În fiecare an, deficitul bugetar este relativ mic în primele 11 luni, pentru ca în decembrie să crească până la limitele impuse de acordurile cu Comisia Europeană. Execuţiile bugetare pe anii trecuţi arată că, spre exemplu, în 2016 deficitul a fost de 2,4% din PIB (18,2 miliarde de lei) la 12 luni, după ce la 11 luni fusese de doar 0,73% din PIB (5,03 miliarde de lei). Iar în 2015 deficitul a fost de 1,47% din PIB (10,3 miliarde de lei) la 12 luni, după ce la 11 luni fusese de 0,76% din PIB (5,3 miliarde de lei).

Anul 2017 s-a încheiat cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ţinta anuală stabilită de 2,96% din PIB, cu venituri de 251,8 miliarde de lei şi cheltuieli de 276,1 miliarde de lei, a informat, vineri, Ministerul Finanţelor.

Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul 2016, iar cheltuielile au crescut în termeni nominali cu 14%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 22% faţă de anul precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016. Cheltuielile cu bunuri şi servicii şi subvenţii au scăzut faţă de anul 2016 cu 0,7%, respectiv cu 6,1%. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 13,1%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, şi cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1000 lei, precum şi măsurile ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale; majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum ẟi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne ẟi externe, au fost de 26,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB, arată datele Ministerului Finanţelor.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Iubita secretă a lui Nicușor Dan. Cine este femeia cu care a avut o relație înainte să o cunoască pe Mirabela
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Judeţele din România care pare că iau foc! Temperaturile cresc alarmant, ce trebuie să faci imediat
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cod roșu de caniculă în 15 județe. În București a fost emis un mesaj RO-alert
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună