Iliescu: Haite de procurori dau năvală peste oameni în case. De unde au răsărit asemenea specimene?

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie, pe blogul său, că nu aştepta ca, după revoluţia din 1989, să asiste la manifestări "de un primitivism feroce" în care procurorii îi interoghează pe oamenii de la sate dacă au votat sau nu la referendum. Iliescu susţine că aceste comportament este de esenţă fascistă, iar Parlamentul ar trebuie "să cheme la ordine" conducerea Parchetului General.
Romania TV
15 aug. 2012, 12:58
Iliescu: Haite de procurori dau năvală peste oameni în case. De unde au răsărit asemenea specimene?

„Nu credeam ca, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce – haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum. În ce lume trăim?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?„, scrie Iliescu pe blogul său, într-o postare intitulată „Despre procuratură şi rolul său”.

Invocând articolul din Constituţie care stipulează că „Ministerul Public reprezintă interese generale ale societății şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, Iliescu susţine că procurorii DNA care au chemat alegători la audieri au intimidat de fapt pe cei care şi-au exercitat dreptul cetăţenesc de a vota.

Parchetul General este socotit primul vinovat pentru această situaţie. „Dintr-un instrument de apărare a democraţiei şi a libertăţilor cetăţeneşti, riscă să se transforme într-un instrument de reprimare a libertăţilor, pus în slujba unor interese înguste, în cazul de faţă – în slujba unui om cu tendinţe autoritare, care a pierdut sprijinul şi încrederea cetățenilor”, afirmă fostul şef al statului.

Situaţia ar trebui remediată de către forul legislativ. „Parlamentul, ca ‘organ reprezentativ suprem al poporului român’ este dator să intervină energic şi să cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile săvârşite, să o determine să-şi respecte atributele conferite de Constituţie„, susţine Iliescu.

O echipă de procurori DNA, însoţită de nouă poliţişti, a început să cheme la audieri cetăţeni din comuna Suraia, judeţul Vrancea, în legătură cu votul de la referendumul din 29 iulie.

Procurorii au cerut de la primărie listele cu cei care au votat, precum şi adreselor acestora. „Am fost chemat pentru a le arăta listele cetăţenilor care au votat, să le arătăm unde stau”, a declarat, la România TV, Vasile Grosu, primarul din Suraia.

Primarul a reclamat că modul în care au descins procurorii a creat teamă printre locuitorii din comună. „Am primit telefoane la primărie de la oameni care se simt intimidaţi şi spun că nu mai merg la vot”, a precizat primarul adăugând că nivelul prezenţei la referendum în Suraia, de 64%, nu este de natură să ridice suspiciunie, deoarece este aproximativ aceeaşi prezenţă de fiecare dată la alegeri.

„Consider că acţiunea procurorilor DNA, a procurorilor lui Băsescu, este un abuz care are loc la ordinele preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Cred că această acţiune are loc în mod special la Suraia pentru că eu am fost la PDL şi acum avem de-a face cu o răzbunare. Ieri (n.r. – marţi) am fost anchetaţi pentru altă plângere făcută de preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, şi care s-a dovedit a fi falsă”, a spus primarul Vasile Grosu pentru Mediafax.

Grosu a precizat apoi că procurorii au dubii auspra modului în care a fost folosită urna mobilă. Ei susţin că au fost persoane care au votat de mai multe ori. Nu ştiu, nu pot spune lucrul ăsta. La una din secţii ar fi fost o situaţie în care au apărut persoane că au votat şi la urna mobilă şi pe listele permentante, lucru pe care nu-l pot confirma sau nu”, a precizat Grosu.

O bătrână care a votat la urna mobilă a povestit, la România TV, cum a decurs discuţia cu procurorii interesaţi să ştie exact cum a fost procedura votului. „M-am şi certat cu ei. S-a votat de când lumea, buletinul meu e plin de ştampile, dar nu s-a întâmplat niciodată să-mi vină la poartă. Ce au acum, au înnebunit?”, a spus femeia. Întrebată dacă nu i-a fost frică de procurori, ea s-a ţinut de glume. „Nu, că aveam băţul la mine”, a spus uitându-se la bastonul de care se ajută la mers.

La rândul său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, crede că intervenţia procurorilor la Suraia este o acţiune politică de intimidare îndreptată atât împotriva aleşilor locali, cât şi împotriva celor care au votat la referendum. „Azi e sărbătoare mare, nu lucrează decât DNA-ul”, a comentat Oprişan la România TV.

Sute de români din 15 judeţe au fost audiaţi după ce au votat la referendumul din 29 iulie. În comuna Drăgoteşti, judeţul Gorj, trei procurori au chemat la audieri circa 40 de persoane pe care le-au interogat dacă au votat sau nu, informează România TV. Suspiciunile procurorilor privesc veridicitatea semnăturilor de pe listele de vot.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat al DNA remis presei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiile care intră în lux și opulență. De duminică, 11 mai 2025, banii curg din toate direcțiile
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un mare mister al Universului, rezolvat. Mare lovitură pentru știință
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești