Damascul neagă posesia de armament chimic în Siria

Damascul a negat din nou, miercuri, că ”posedă” armament chimic, apreciind că utilizarea acestuia este ”imorală şi inacceptabilă”, la o zi după ce Franţa a agitat ameninţarea unor atacuri în Siria. 
Filip Stan
14 feb. 2018, 21:11
Damascul neagă posesia de armament chimic în Siria

Supusă unor puternice presuni internţaionale, puterea a autorizat de altfel intrarea unor ajutoare umanitare în Ghouta de Est, pentru prima oară după raidurile sângeroase care au vizat, săptămâna trecută, enclava rebelă asediată în apropiere de Damasc. Regimul sirian a fost acuzat că a comis recent atacuri chimice în zone aflate sub controlul rebelilor, în contextul în care civilii plătesc deja un tribut foarte greu în conflictul care s-a soldat cu peste 340.000 de morţi din 2011.

Preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări marţi că Franţa va trece la atacuri aeriene în Siria, în cazul în care va avea ”probe dovedite că arme chimice interzise sunt folosite împotriva civililor” de către regimul lui Bashar al-Assad. ”Vom lovi locul de unde sunt făcute aceste trimiteri sau acolo unde sunt organizate. Linia roşie va fi respectată”, a subliniat Macron.

În ultimele săptămâni, Franţa, dar şi Statele Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la presupuse atacuri chimice ale Damascului, care a denunţat ”minciunile şi acuzaţiile” Parisului şi Washingtonului. Unul dintre aceste atacuri ar fi avut loc la începutul lui februarie, la Saraqeb, o localitate din procincia Idleb (nord-vest), aflată sub controlul unor jihadişti şi rebeli, unde 11 cazuri de sufocare au fost raportate, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Observatorul a raportat în ianuarie 21 de cazuri de sufocare în Ghouta de Est, iar locuitori şi surse medicale au evocat un atac cu clor. După ce Washingtonul şi Parisul au exercitat presiuni, Organizaţia pentru Interdicţia Armamentului Chimic (OIAC) a anunţat, pe 7 februarie, că studiază ”acuzaţii credibile” cu privire la un recurs la asemenea arme.

În pofida presiunilor internaţionale, puterea lui Bashar al-Assad s-a impus în conflictul sirian, care a devenit tot mai complex prin implicarea unor puteri străine şi unor grupări jihadiste, pe un teritoriu fragmentat. Cu ajutorul neclintit al aliatului rus, regimul sirian a recucerit cea mai mare parte a teritoriului, multiplicându-şi victoriile în faţa jihadiştilor şi rebelilor.

Săptămâna trecută el şi-a intensificat atacurile aeriene asupra Ghoutei de Est – ultimul fief rebel de la porţile capitalei. Cinci zile de raiduri s-au soldat cu 250 de morţi şi aproape 775 de răniţi, potrivit SOHR, un vârf al unor violenţe fără precedent de mai mulţi ani în această regiune pe care regimul o bombardează intensiv zilnic. Miercuri, ajutoare umanitare destinate unui număr de aproximativ 7.200 de persoane au sosit în Ghouta de Est – primul convoi care a intrat în regiune de la sfârşitul lui noiembrie. Niciun ajutor nu poate intra în Ghouta de Est fără unda verde a autorităţilor de la Damasc.

Asediaţi din 2013 de forţele regimului, cei aproximativ 400.000 de locuitori ai Ghoutei de Est suferă din cauza unor penurii de hrană şi medicamente, care au antrenat sute de cazuri de malnutriţie, mai ales în rândul copiilor. ONU reclamă cu insistenţă un armistiţiu umanitar de o lună în toată Siria, pentru a putea distribui ajutoare şi evacua răniţi şi bolnavi în stare critică.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african