Augustin Lazăr, procurorul general: Nu îmi este teamă de nimic. Raportul Toader a fost o surpriză

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat vineri că nu se teme că va fi revocat din funcţie. El spune că nu există temei legal pentru schimbarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Romania TV
23 feb. 2018, 18:40
Augustin Lazăr, procurorul general: Nu îmi este teamă de nimic. Raportul Toader a fost o surpriză

Augustin Lazăr dezvăluie că a fost surprins de concluzia raportului ministrului Justiţiei, care a cerut revocarea din funcţie a şefei DNA.

„A fost o surpriză, pe care nu aş vrea să comentez mai mult, decât ceea ce am comentat public. Părerea mea este că nu există temei pentru revocare. Pentru a da mai multe detalii, este nevoie să vedem şi noi raportul în cauză”, a afirmat Augustin Lazăr la RealitateaTV, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a fost întrebat dacă îi este teamă că i se va cere şi lui revocarea din funcţie.

„Nu îmi este teamă de nimic, atât timp cât sunt în cadrul legal. Problema este că mi-e teamă să nu speculez. Dacă ne uităm la dispoziţiile legii cu referire la modul în care pot fi revocaţi magistraţii Ministerului Public cu anumite funcţii de conducere, legea prevede anume care sunt cazurile respective, între care şi managementul defectuos, care trebuie constatat nu de către Executiv, ci trebuie constatat de instituţiile competente ale justiţiei, respectiv Inspecţia Judiciară, prezentat CSM, examinat în secţia de profil a CSM, dată o soluţie, adusă la cunoştinţa persoanei respective, care are dreptul să o atace. Este o procedură judiciară foarte clar stabilită pentru a se putea ajunge în final la concluzia că cineva a exercitat management defectuos sau nu”, a explicat Augustin Lazăr.

El a precizat că are o relaţie corectă din punct de vedere instituţional cu Laura Codruţa Kovesi şi îşi va exprima un punct de vedere cu privire la propunerea de revocarea a şefei DNA după ce va analiza raportul întocmit de Ministerul Justiţiei.

„Nu este o relaţie personală, ci este o relaţie instituţională. (…) Eu susţin adevărul. Nu este vorba de o chestiune personală. Aşteptăm raportul să vedem dacă ne oferă altceva decât am remarcat la prima vedere. La prima vedere, la televizor, lucrurile s-au desfăşurat într-un anume ritm. Noi trebuie să vedem, să analizăm. Şi noi şi Ministerul Justiţiei avem structuri specializate care se ocupă cu analiza acestor documente, după care ne propun, ne spun care e concluzia şi acţionăm conform acelei concluzii. S-a văzut ce greşit a fost să personalizezi o activitate instituţională, cum ar fi aceea să trimitem dosarul la Parlament sau copia dosarului de urmărire penală la Parlament. Pe baza unor analize pe care mai multe secţii din Parchetul General le-au făcut, procurorul general a venit cu soluţia. Cam aşa se întâmplă în toate structurile Ministerului Public. Pot să înţeleg de ce capii structurilor sunt atacaţi, pentru că ei sunt cei mai expuşi, ei conduc, ei reprezintă. Cei care – nu ştiu cum să o caracterizez – au o anumită naivitate sau poate au un plan pe care nu îl înţeleg eu personalizează totul la capul instituţiei, gândindu-se că, dacă va veni un alt procuror, acela nu va face acelaşi lucru. Acela va lua Codul penal, îl va băga într-un sertar şi va judeca după cum spun show-urile media?”, a afirmat Lazăr.

Augustin Lazăr susţine că lupta împotriva corupţiei „a deranjat pe foarte multă lume” şi unii se gândesc la o modalitate de a estompa această luptă.

„Însă atâta timp cât suntem în UE, nu va fi posibil. Noi avem nişte reguli clare şi vedem că în toată Uniunea Europeană funcţionarii de rang înalt şi demnitarii trebuie să fie servanţi ai comunităţii, nu unii care trăiesc pe pielea lor şi comit infracţiuni. Şi, din păcate, un număr mare de persoane comit în continuare infracţiuni, aceasta este surprinzător. Comit infracţiuni de corupţie, iar noi trebuie să demobilizăm. Cum putem demobiliza comiterea acestor infracţiuni? Dezafectând structurile şi anulând instrumentele de combatere?”, a mai spus procurorul general.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună