România, pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procentaj al afacerilor deţinute de femei

România se află pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procentaj al afacerilor deţinute de femei, potrivit studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018, dat miercuri publicităţii.
Romania TV
07 mart. 2018, 17:39
România, pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procentaj al afacerilor deţinute de femei

„Mastercard Index of Women Entrepreneurs a ajuns în acest an la a doua ediţie, ceea ce ne permite să analizăm cu atenţie, de la un an la altul, dinamica antreprenoriatului feminin din România. Per ansamblu, România înregistrează scoruri mai bune decât în 2017, un trend ce sperăm că va continua şi în anii următori, astfel încât femeile antreprenor şi cele de afaceri din ţara noastră să reuşească să îşi realizeze pe deplin potenţialul, să îşi atingă obiectivele şi, în cele din urmă, să accelereze creşterea incluziunii. Lansarea Mastercard Index of Women Entrepreneurs în preajma Zilei Internaţionale a Femeii reprezintă un apel al Mastercard la nivel global de a pune capăt discriminărilor de gen faţă de antreprenoriatul feminin din întreaga lume”, a declarat Diana Tănase, directorul de marketing al Mastercard România, potrivit Agerpres.

Rezultatele studiului Mastercard arată că, din totalul afacerilor din România, 28,9% sunt deţinute de femei. România a înregistrat o creştere la această categorie, în contextul în care, anul trecut, se afla pe locul 13, cu un procentaj de 27,5% al numărului total de afaceri deţinute de femei.

Din Top 10 al ţărilor cu cel mai ridicat procentaj al afacerilor înfiinţate şi conduse de femei face parte Ghana, unde 46,4% din totalul afacerilor sunt deţinute de femei, urmată de Rusia – 34,6%, Uganda – 33,8%, Noua Zeelandă – 33%, Australia – 32,1%, Vietnam – 31,3%, Polonia – 30,3%, Spania – 29,4%, România – 28,9% şi Portugalia – 28,7%.

În ceea ce priveşte condiţiile de sprijin şi oportunităţile de dezvoltare antreprenorială pe care le au femeile, România ocupă locul 32 din 57, cu un procentaj de 61,9%. Clasamentul Mastercard Index of Women Entrepreneurs ia în calcul rezultatele progresului înregistrat de femei, categorie la care România se află pe locul 33, cunoştinţele şi accesul la resurse financiare, unde România ocupă locul 24, şi sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale, categorie la care ţara noastră se situează pe poziţia 29.

Faţă de anul trecut, România a înregistrat la acest capitol o uşoară scădere: în 2017, se afla pe locul 29 din 54 de ţări, cu un procentaj de 62,1%. Pe primele locuri se aflau: Noua Zeelandă – 74,2%, Suedia – 71,3%, Canada – 70,9%, Statele Unite ale Americii – 70,8%, Singapore – 69,2%, Portugalia – 69,1%, Australia – 68,9%, Belgia – 68,7% şi Filipine – 68%.

Conform studiului, datele la nivel global ale Mastercard Index of Women Entrepreneurs arată că antreprenoriatul feminin pare să prospere în economiile mai dezvoltate. În comparaţie cu femeile antreprenor din pieţele emergente, femeile care au înfiinţat şi care deţin afaceri în ţările dezvoltate au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă mai largă de resurse şi oportunităţi, ce le permit inclusiv accesul la capital, la servicii financiare şi la programe academice.

În ansamblu, studiul Mastercard indică faptul că, în ciuda prejudecăţilor culturale de gen, care pot crea blocaje semnificative şi care le pot împiedica pe femeile antreprenor să avanseze şi să îşi atingă adevăratul potenţial, antreprenoriatul feminin din întreaga lume continuă să facă progrese.

Potrivit studiului, pieţele dezvoltate nu sunt imune la prejudecăţile culturale faţă de antreprenoriatul feminin. În Noua Zeelandă, studiul Mastercard a scos la iveală că societatea este mai puţin receptivă în ceea ce le priveşte pe femeile antreprenor. În ciuda acestor circumstanţe, femeile din Noua Zeelandă care deţin afaceri au depăşit această provocare şi, pentru al doilea an consecutiv, au pus Noua Zeelandă pe primul loc în topul Mastercard Index of Women Entrepreneurs.

Studiul Mastercard sugerează, totodată, că oportunităţile de dezvoltare ale antreprenoriatului feminin nu sunt neapărat aliniate la ritmul dezvoltării economice a pieţei. În economiile emergente, cum sunt Ghana, una dintre celei trei pieţe incluse în studiul Mastercard în acest an, alături de Malawi şi Nigeria, Uganda şi Vietnam, rata femeilor antreprenor este mai mare decât în cazul ţărilor mai dezvoltate. Femeile din aceste pieţe sunt considerate antreprenori de necesitate, pentru că, în ciuda lipsei de capital financiar şi a accesului la servicii de asistenţă, cea care le stimulează să reuşească este nevoia de supravieţuire.

Pe de altă parte, ţările care au înregistrat cele mai mari scoruri – Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Statele Unite ale Americii şi Singapore – au în comun patru factori-cheie ce permit afacerilor să aibă succes: accesul la servicii financiare, uşurinţa de a face business, sprijinul puternic acordat IMM-urilor şi o guvernare de calitate. În pieţe precum Filipine, Botswana, Thailanda, Polonia şi Costa Rica, antreprenoriatul este considerat un bilet al oportunităţii pentru femei, aşa cum arată concluziile studiului Mastercard. Deşi condiţiile de susţinere ale antreprenorilor din aceste pieţe nu sunt la fel de favorabile ca în alte state, acestea sunt puternic reprezentate de liderii de afaceri de sex feminin, de profesionişti şi de lucrători tehnici, de un peisaj vibrant al antreprenoriatului local şi de o atenţie deosebită pentru statutul de antreprenor de succes.

Studiul, care a ajuns în acest an la a doua ediţie, analizează progresul şi realizările antreprenorilor de sex feminin din 57 de ţări care acoperă cinci regiuni geografice – Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa şi America de Nord.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
”Mi-au spart contul!”. Mirabela Gradinaru, partenera lui Nicușor Dan, victima unui atac cibernetic. Ce informații personale i-au fost expuse online
Capital.ro
S-a aflat totul acum. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu: Există dovezi, este conectat la...
Playtech.ro
Când intră alocațiile pe card în iunie 2025. Se modifică ziua în care se virează banii
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
BREAKING NEWS! Încă un mare actor a murit, după Cristina Deleanu
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alertă meteo în România. Ploi, lapoviță, ninsoare și vânt. Cât mai ține frigul
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
O româncă a fost găsită moartă în apartamentul ei din Italia. Daniela ar fi avut o relație violentă cu iubitul ei
Cancan.ro
S-a curățat la cazinou: pagubă 500.000 €! Florin Salam a comis-o din nou, dar cu banii de la cămătari! Manelistul, luat în vizor de clanul Văncică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion îi pregătește finalul lui Călin Georgescu. Planul său a fost dezvăluit: În a doua zi se ocupă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Un băiețel de 7 ani și-a pierdut viața după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Reacția premierului Poloniei la vizita „pro-rusului român George Simion” la Varșovia: „Totul este clar”
MediaFlux
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale turul 2! Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan în timp ce votul din diaspora a început deja
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație