Remedii pentru durerile cauzate de pietrele la rinichi

Dacă te trezești în toiul nopții din cauza senzației puternice de urinare, ca apoi să constați că a fost o alarmă falsă, lucru deloc plăcut, este foarte posibil să ai pietre la rinichi. Pe lânga disconfort, apar și durerile, însă există remedii care le pot alina.

14 mart. 2018, 09:52
Remedii pentru durerile cauzate de pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt minerale dure și depozite de sare, formate în interiorul rinichilor. De obicei, acestea apar ca rezultat al urinei prea concentrate, care duce la cristalizarea mineralelor. Dacă urina ta conține calciu, oxalat și acid uric, devine dificilă diluarea lor. Alți factori care pot cauza apariția pietrelor la rinichi sunt: infecțiile urinare, deshidratarea severă, obezitatea, acidoza renală tubulară, chisturile, folosirea anumitor medicamente și hiperparatiroidismul. 

Simptomele pietrelor la rinichi

Este foarte posibil să remarci prezența pietrelor la rinichi de-abia atunci când ele trec prin uretră. Printre cele mai frecvente simptome se numără: senzația de durere în timpul urinării, durere în părțile laterale, sub coaste sau în partea inferioară a abdomenului, amețeli, greață și urina urât mirositoare, de culoare roz sau roșie.

Ulei de grepfrut

Este un ulei cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, considerat a fi un diuretic natural care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Adaugă 2 picături de ulei de grepfrut la un pahar cu apă. Bea de 2 ori pe zi. 

Cidru de mere

Cidrul de mere este recomandat în tratarea pietrelor la rinichi datorită acidului acetic din compoziția sa, care ajută la dizolvarea acestora, reducând senzația de durere din timpul urinări.. Adaugă 2 lingurițe de cidru de mere la 2 l de apă și amestecă bine. Pentru a da un gust mai bun, poți pune o lingură de miere. Bea din această băutură pe tot parcursul zilei, până dispar simptomele.

Vitamine și minerale

Consumul de vitamine și minerale este asociat cu reducerea riscului de a face pietre la rinichi. Vitamina B6, de exemplu, consumată zilnic, împreună cu magneziu și calciu, acționează ca un scut împotriva formării pietrelor la rinichi. Le poți lua sub formă de suplimente sau direct din natură din spanac, alune, iaurt, lapte și brânză. 

Ceai verde

Este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea pietrelor la rinichi, fiind un diuretic și un antioxidant natural. În același timp, ameliorează senzația de disconfort. Pune o cană cu apă fierbinte peste o linguriță de ceai verde și strecoară după 2-3 minute. Dacă vrei să adaugi miere, lasă-l să se răcească un pic. Bea 2-3 căni în fiecare zi.

Metode de prevenție:

-bea suficientă apă pentru a preveni deshidratarea
-urmează o dietă bogată în calciu
-redu cantitea de sodiu din alimentație
-consumă rar alimente care conțin oxalați – ciocolată, spanac, cartofi dulci, produse din soia, cafea, alune și tărâțe de grâu
-redu proteinele animale din pește, carne de porc, pui, carne de vită
-evită suplimentele cu vitamina C

 

Semnale de alarmă date de rinichi