CSM cere CSAT comunicarea hotărârii din 2005. Solicitări şi către PÎCCJ, Ministerul Justiţiei, instanţe

Plenul CSM a decis, în şedinţa de miercuri, transmiterea către CSAT a unei solicitări de comunicare a hotărârii din 2005 care a stat la baza protocoalelor. Consiliul a cerut protocolul încheiat în 2003 între SRI şi PNA, dar şi un punct de vedere de la MJ privind protocolul SRI-PÎCCJ, informează Mediafax.
Romania TV
04 apr. 2018, 14:49
CSM cere CSAT comunicarea hotărârii din 2005. Solicitări şi către PÎCCJ, Ministerul Justiţiei, instanţe

Plenul CSM a decis, în şedinţa de miercuri:

„Transmiterea către Consiliul Superior al Magistraturii a protocoalelor încheiate cu structuri/servicii de informaţii în materialitatea lor de către instituţiile din cadrul sistemului judiciar care au comunicat existenţa unor asemenea protocoale.

Transmiterea unei solicitări către instituţiile emitente în vederea demarării procedurilor necesare pentru declasificarea protocoalelor.

Emiterea unei adrese la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se comunica dacă Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii (declasificat) a fost denunţat în mod formal şi prin ce act.

Transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi curţile de apel pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanţe şi parchete.

Emiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a exprima un punct de vedere cu privire la efectele şi conţinutul Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.

Transmiterea unei solicitări către CSAT în vederea comunicării Hotărârii nr. 17/2005, iar în situaţia în care hotărârea are caracter secret, să se aprecieze asupra desecretizării.

Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a comunica protocoalele menţionate la art. 64 alin. (2) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii precum şi Protocolul încheiat în anul 2003 între Parchetul Naţional Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi luarea măsurilor necesare în vederea desecretizării acestora.

Transmiterea unei solicitări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a comunica:
-dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data constituirii precum şi aria de acţiune a acestora sub aspectul activităţilor procedurale întocmite

-dacă a existat un flux de informaţii şi s-au realizat comunicările prevăzute la art. 6 din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, aria acestor comunicări, numărul şi data acestora

-dacă au existat comunicări în temeiul art. 7 alin. (1) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, cu excepţia infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 51/1991.

-dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii şi comunicarea acestora

-instituţiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.

-instituţia la iniţiativa căreia s-a realizat încheierea Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.

-dacă există acte adiţionale sau acte subsecvente la Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii”, se arată în decizia Plenului.

În cadrul şedinţei CSM de miercuri s-a propus şi sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, însă votul pe acest subiect va fi realuat în următoarea şedinţă a CSM.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale”.

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Dan Șucu și Cristi Chivu pregătesc tranzacția de minimum 20 milioane de euro!
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Lanțul scumpirilor continuă. Preț record pentru un produs vital
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african