Stagiu de pregătire pentru procurori în domeniul apărării drepturilor omului, cu participarea lui Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a participat, luni şi marţi, la Alba Iulia, la cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Romania TV
17 apr. 2018, 14:36
Stagiu de pregătire pentru procurori în domeniul apărării drepturilor omului, cu participarea lui Augustin Lazăr

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, stagiul este organizat în cadrul proiectului „Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”, aflat în derulare la nivelul Ministerului Public.

În cuvântul de deschidere, Augustin Lazăr a evidenţiat importanţa teoretică şi practică a proiectului, principalele obiective generale şi subiecte ale fondului tematic al acestuia, precum şi scopul urmărit, şi anume creşterea calităţii actului de urmărire penală.

De asemenea, Augustin Lazăr a relevat necesitatea participării procurorilor la stagii de pregătire specifice, caracterizate prin abordarea unor teme de actualitate, prin prezentarea încălcării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, analizarea cauzelor care le-au generat, precum şi prin identificarea de soluţii menite a le corecta şi, pe cât posibil, a le elimina.

Totodată, procurorul general şi-a manifestat satisfacţia referitoare la participarea la lucrări a unor procurori din Republica Moldova, precum şi a unor judecători ai Curţii de Apel Alba Iulia şi a decanului Baroului Alba.

În final, procurorul general a menţionat că proiectul, în întregul său, se doreşte a fi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.

În cadrul manifestării, au mai susţinut alocuţiuni Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Cătălin Constantinescu, jurist la IICCMER, Daniela Balcan, inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare, Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general şi coordonator ştiinţific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran şi Cătălin Andrei Popescu.

Din Republica Moldova, au participat Ion Caracuian, procuror-şef al Secţiei combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a susţinut o prezentare cu titlul „Infracţiunile de tortură, tratament inuman sau degradant conform legislaţiei Republicii Moldova”, şi Oleg Gîrbu, procuror în cadrul Secţiei unificarea practicii în domeniul urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a vorbit despre „Infracţiunile din domeniul relaţiilor familiale. Violenţa domestică”.

Pe 19 şi 20 aprilie, va avea loc al patrulea stagiu de pregătire profesională, la Cluj-Napoca, la care va fi prezentă şi Irina Cambrea, judecător, director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, care va susţine o prezentare cu titlul „Exigenţe particulare privind desfăşurarea unei anchete penale efective în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi în cazul infracţiunilor privind violenţa domestică”.

De asemenea, în cursul lunii mai, se vor desfăşura ultimele două stagii din cadrul proiectului, la Timişoara, respectiv Constanţa.

Proiectul „Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală” are ca obiective generale diminuarea numărului de condamnări ale României la CEDO, creşterea nivelului de pregătire profesională a procurorilor cu privire la standardele europene de protecţie a drepturilor omului, aprofundarea standardelor naţionale de protecţie a drepturilor omului, precum şi stabilirea unor bune practici privind metode şi mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului în timpul urmăririi penale.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african