Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Acuzaţiile împotriva lui Tiberiu Niţu, retrase

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată, miercuri, în dosarul în care este cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Alături de el a fost trimis şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea. Procurorii DNA au clasat acuzaţiile în cazul fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, de abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale, precum şi în cazul fostului ministru Gabriel Oprea, pentru aceleaşi infracţiuni.
Iulian Tudor
02 mai 2018, 12:44
Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Acuzaţiile împotriva lui Tiberiu Niţu, retrase

UPDATE Gabriel Oprea susţine că nu a beneficiat de nimic în plus faţă de alţi miniştri de interne, că întotdeauna a respectat şi a iubit haina militară, că a respectat legea şi că în toată activitatea sa de vicepremier, de ministru al Apăririi şi al Internelor, a fost preocupat de asigurarea unor condiţii de muncă mai bune pentru militari şi poliţişti. El mai susţine că este nevinovat şi că are încredere că „justiţia va fi dreaptă şi va restabili adevărul de necontestat”.

„După mai bine de doi ani şi jumătate de la teribilul accident în care poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa, s-a decis trimiterea în instanţă a dosarului în care am fost acuzat pe nedrept. Pierderea vieţii poliţistului Bogdan Gigină este o tragedie fără margini, o pierdere imensă pentru care nu sunt vinovat! O spun şi astăzi, aşa cum am spus-o de fiecare dată. Şi îmi voi dovedi nevinovăţia în instanţă.

Ca ministru, nu am beneficiat de nimic în plus faţă de alţi miniştri de interne. Întotdeauna am respectat şi am iubit haina militară. Pe lângă îndeplinirea atribuţiilor cu responsabilitate şi cu respectarea legii, în toată activitatea mea de viceprim-ministru, ministru al apărării naţionale şi al afacerilor interne am fost preocupat de asigurarea unor condiţii de muncă mai bune pentru militari, poliţişti şi personal contractual, dar şi de creşterea calităţii vieţii acestora”, scrie Gabriel Oprea într-un mesaj pe Facebook.

Gabriel Oprea mai spune că în seara de 20 octombrie 2015 venea de la o activitate de serviciu, de la o instituţie a statului, şi că nu a fost o coloană oficială, ci un dispozitiv de însoţire. De asemenea, el neagă că ar fi cerut ca deplasările să fie făcute cu o anumită viteză.

„(…) nu am cerut niciodată ca deplasările să fie făcute cu o anumită viteză. Întrebările în legătură cu oportunitatea prezenţei, în acel moment, a poliţistului pe motocicletă, viteza de deplasare a dispozitivului şi alte elemente care privesc organizarea şi planificare misiunilor, trebuie adresate poliţiei rutiere, responsabilă de aceste aspecte. 

În cadrul dosarului, procurorii au arătat că lucrările de la locul în care s-a petrecut accidentul nu erau semnalizate corespunzător. De asemenea, în dosar se arată că autoturismul în care mă aflam se deplasa cu o viteză mai mică decât viteza maximă legală, ceea ce dovedeşte foarte clar că nu s-a pus problema urgenţei în acea deplasare. Senatul a respins prin vot cererea de încuviinţare a începerii urmării penale în cazul meu. Cu toate acestea, am decis să demisionez din Parlament şi m-am pus la dispoziţia justiţiei.

Sunt un om pentru care onoare a fost şi va fi întotdeauna foarte importantă. Am încredere că justiţia va fi dreaptă şi va restabili adevărul de necontestat: sunt nevinovat”, mai susţine fostul vicepremier.

 

_____________

Judecătorii instanţei supreme urmează să stabilească primul termen în dosar.

Anterior, judecătorii au decis ca ancheta să fie finalizată până la data de 1 mai. Hotărârea a fost luată după ce părinţii lui Bogdan Gigină, poliţistul mort într-un accident în timp ce făcea parte din coloana oficială a fostului ministru Gabriel Oprea, au cerut urgentarea anchetei.

În această cauză procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea de ucidere din culpă.

„Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

DNA a finalizat ancheta în dosarul morţii poliţistului Gigină până la termenul impus de Înalta Curte

După anunţul depunerii cererii de urgentare a dosarului, DNA a motivat durata lungă a anchetei, menţionând că unele acte au fost declasificate parţial în decembrie 2017, iar altele în 2018.

În dosar va fi judecat Petre Mazilu, administratorul societăţii care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale, precum şi persoana juridică General MPM Impex S.R.L. Procurorii spun că respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil este imputabilă firmei şi administratorului.

„Concret, a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora”, explica DNA.

Cercetarea în acest caz a început în urmă cu mai bine de doi ani.

Acuzaţii retrase

Procurorii DNA au clasat acuzaţiile în cazul fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, de abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale, precum şi în cazul fostului ministru Gabriel Oprea, pentru aceleaşi infracţiuni.

Procurorii DNA au dispus clasarea faţă de: Corcodel Adrian, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă; Oprea Gabriel, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul; Niţu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În cazul infracţiunulor de abuz în serviciu în ceea ce îi priveşte pe Tiberiu Niţu şi Gabriel Oprea, procurorii motivează decizia de clasare menţionând că „pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului”.

„Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail”, precizează DNA.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Localitatea de lângă București în care se mută lumea bună. Sunt case la fel ca în California pentru oamenii cu bani, dar și terenuri mai ieftine. Școlile sunt bune, există magazine mari și faci doar 30 de minute până la km 0 al Capitalei
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Ce să nu faci atunci când te întâlnești cu ursul în pădure. Autoritățile române fac apel la populație
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii, fără viză în SUA. Vestea așteptată de peste Ocean
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane