Alexandrani, arestat în noiembrie 2015, este acuzat că a făcut parte din Frăţia Musulmanilor, confreria panislamică declarată organizaţie teroristă de Egipt în 2013, precum şi că a publicat secrete militare, a explicat Me Tarek Abdel Aal pentru AFP.
El a fost de asemenea acuzat că a transmis informaţii care ar fi putut afecta securitatea naţională prin intermediul interviurilor şi articolelor sale, a adăugat avocatul, subliniind că va face apel.
Arestat în urmă cu doi ani şi jumătate la întoarcerea sa de la Berlin, pe aeroportul Hurghada, staţiune balenară la Marea Roşie, el a fost reţinut de atunci.
Specialist în special în problema jihadistă din nordul peninsulei Sinaï, unde forţele de securitate luptă împotriva unei insurecţii conduse de Stat islamic, Alexandrani a mers în Germania pentru a preda cursuri despre situaţia din Egipt.
El este cunoscut şi pentru scrierile sale antiregim şi pentru că a criticat rolul armatei în politică.
Revista franceză Orient XXI, la care colaborează, a confirmat sentinţa. La sfârşitul anului 2017, ONG-ul Reporters sans frontières a cerut eliberarea sa „necondiţionată”.
Acest verdict „ilustrează represaliile guvernului contra jurnaliştilor care tratează subiecte sensibil”, a estimat directoarea din Orientul Mijlociu de la Human Rights Watch, Sarah Leah Whitson.
Asociaţiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi că a instalat un regim represiv nu doar împotriva islamiştilor, ci şi către orice formă de disidenţă.
Al-Sissi a fost ales în 2014, la un an după ce a condus o lovitură de stat militară împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în fruntea ţării în martie 2018.