BOOKFEST 2018: carte pentru copii şi noi apariţii semnate de autori celebri PROGRAMUL complet al evenimentului

Cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care are loc de miercuri până duminică în Bucureşti, aduce în faţa publicului o ofertă de evenimente şi volume care merge de la carte pentru copii şi omagii dedicate regelui Mihai până la noi apariţii semnate de autori celebri.
Alina Costache
30 mai 2018, 03:30
BOOKFEST 2018: carte pentru copii şi noi apariţii semnate de autori celebri PROGRAMUL complet al evenimentului

Editorii se strâng la Bookfest începând de miercuri, în pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo. Intrarea este liberă.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR AICI 

Va fi o ediţie încărcată de lansări şi evenimente dedicate copiilor. Şi iubitorii de istorie şi de carte poliţistă ori de literatură motivaţională au ce găsi la Bookfest, după cum se poate vedea în selecţia pe care o facem mai jos din textele oferite de edituri agenţiei MEDIAFAX.

 

Psihosociologie şi biografii regale

Curtea Veche Publishing sărbătoreşte la Salonul International de carte Bookfest două decenii de activitate: „V-am pregătit lansări de carte cu invitaţi speciali, ateliere pentru copii, reduceri de preţ de până la 80% şi multe alte surprize”.

În cap de listă între evenimentele de la Bookfest 2018, cei de la Curtea Veche plasează o nouă apariţie din Colecţia Jacques Salomé. Cel mai apreciat psihosociolog francez, creator al metodei de terapie relationala ESPERE, se află în turneu în România, iar joi, de la ora 18.00, la Scena Arena va avea loc lansarea volumului „Un strop de eternitate”, o conferinţă despre metoda ESPERE şi opera lui Jacques Salomé, precum şi o sesiune de autografe.

Tot printre cele mai aşteptate apariţii se numără câteva titluri regale. Astfel, sâmbătă, de la ora 12.00, la Scena Agora, Adrian Cioroianu şi Alexandru Groza prezintă o nouă carte pentru copii şi tineri – „Elena a României. Regina mamă, regina suferinţei şi a speranţei”, cu ilustraţii de Yanna Zosmer.

Tot sâmbătă, de la ora 13.00, va fi lansată antologia „Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experienţe, amintiri regale”, aflată sub coordonarea lui Alexandru Muraru. Volumul conţine texte cu şi despre Regele Mihai I al Romaniei scrise de Emil Hurezeanu, Roger Griffin, Jonathan Eyal, Andrei Muraru, Dan Grigore, Ion M. Ioniţă, Ana Blandiana, Ştefan Câlţia şi mulţi alţii.

O alta noutate regală oferită de Curtea Veche este albumul în limba engleză „Romanian Royal Journal. 2017-2018”, cu texte de principele Radu al Romaniei, care cartografiază ultimul an al Casei Regale, de la munca de caritate şi vizitele diplomatice şi până la funeraliile regelui Mihai I.

Mihaela Bilic propune un volum care demitizează alimentaţia noastră de toate zilele. „Am mâncat. O fi păcat?”. Este vorba despre o colecţie de sfaturi privind nutriţia, menită să aducă o perspectivă complexă asupra rolului hranei în viaţa noastră. Iar duminica, de la ora 11.00, la Scena Arena, autoarea i se alătură psihoterapeutului Gáspár György pentru a vorbi despre bun simţ, instinct, nevoi şi plăcere în raport cu alimentaţia.

La scena Arena, Polirom programează dumnică, de la ora 12.00, prezentarea volumului coordonat de Alexandru Muraru „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”, cu Ioan Stanomir, Moise Guran şi Cristian Pârvulescu.

Romanul „Trei cuvinte, cinci minciuni” al scriitorului francez de origine româna Michel Stanovici este o poveste de dragoste bazată pe fapte. Autorul se va afla la standul Curtea Veche sâmbătă, de la ora 17.00, alături de bloggerul şi scriitorul Radu F. Constantinescu.

Duminică, de la ora 13.00, Institutul Naţional pentru Studierea Holocasutului în România „Elie Wiesel” şi Curtea Veche Publishing organizează o dublă lansare de carte care prezintă cele două feţe ale Holocasutului. În prima parte a evenimentului este vorba despre „Jurnal de ghetou” de Miriam Korber-Bercovici, redând despre viaţa pe care autoarea dus-o timp de trei ani în ghetoul din Djurin, din Transnistria. Invitaţi sunt Miriam Korber-Bercovici, Tamar Samash, ambasadoarea Israelului în România, şi Ana Barbulescu. Iar în cea de-a doua parte este adus în faţa publicului volumul „Jurnal.1934-1944”, de Alfred Rosenberg, unul dintre cei mai longevivi lideri ai national-socialismului şi o persoană foarte apropiată de Hitler. Vor vorbi Alexandru Florian, Andrei Muraru şi Cristian Pîrvulescu.

Printre noutăţile de la târg, Curtea Veche anunţă romanul scriitorului austriac de origine română Andrei Mihăilescu – „Om bun la centru”, un nou volum al sociologului Brene Brown – „Curajul în sălbăticie”, cel mai proaspăt volum al renumitului jurnalist şi cercetător Daniel Gloeman – „Însuşiri modificate”, o carte nouă care pune într-o nouă lumină relaţiile de cuplu – „Regândirea infidelităţii” – de Esther Perel şi o biografie a cunoscutei cântăreţe de muzica pop Adele, scrisă de Sean Smith.

Copii în ateliere

Cei mici se vor bucura de multe cărţi noi, printre care se numără un nou volum cu povestea adevărată a trei copii isteţi si visători, care au devenit singura trupă de piloţi acrobaţi din România. „Iacarii acrobaţi. Povestea unui vis” de Alina Baltac, cu ilustraţii de Yanna Zosmer, va fi lansat pe 1 iunie, la Aerodromul Băneşti (Prahova), de la ora 17.00, unde chiar Iacarii (Ioan Postolache, Dan Ştefănescu şi Dan Conderman) vor face o demonstraţie aviatică.

Mai multe ateliere pentru copii sunt anunţate de editura Curtea Veche. Astfel, miercuri, între 13.00 şi 14.00, are loc atelierul pentru copii cu vârste între 7 şi 10 ani: cum au schimbat lumea Marie Curie, Frida Kahlo şi Coco Chanel (pornind de la Colecţia Miranda de Itziar Miranda şi Jorge Miranda), la standul editurii. Joi, între 12.00-13.00, Iulia Niţulescu ţine, în spaţiul pentru copii Bookfest Junior, un Atelier de povestit şi desenat pentru copii cu vârste între 6 şi 10 ani, pornind de la colecţia „Isadora Moon” de Harriet Muncaster. De ziua copilului, vineri, tema atelierului (12.00-13.00) de cântece şi poveşti pentru copii cu vârste între 7 şi 10 ani sunt prietenia, familia şi cât de bine este să dăruieşti, pornind de la volumul „Erus şi Valea Generozităţii” de Alec Blenche. Sâmbătă, între 13.30 şi 14.30, copiii cu vârste între 7 şi 10 ani sunt aşteptaţi la atelierul de povestit şi desenat ce porneşte de la volumul „Tup” de Alex Donovici.

Corint Junior a pregătit mai multe evenimente orientate spre publicul ţintă al editurii. Miercuri, este programat, de la 11.00 un quiz interactiv „Călătoriile lui Robin” de Ken şi Angie Lake, iar joi, de la 11.00, are loc atelierul de storytelling „Pe cuvânt de şoricel” de James Patterson şi Chris Grabenstein. Cei mici sunt aşteptaţi şi vineri (11.00) la o piesă de teatru interactiv pornind de la „Ina şi ariciul Pit” de Radu Ţuculescu. Noutăţile colecţiei dedicate celor mai mici cititori de cei de la Corint sunt „Domnişoara Goth şi festinul cel sinistru” de Chris Riddell şi „Păpuşa de porţelan” de Holly Black.

Sâmbătă şi duminică, de la ora 12.00 până la ora 19.00, copiii sunt invitaţi să participe la evenimente speciale, într-un spaţiu dedicat lor în standul Humanitas – „Colţul H Junior“.

Toate cele peste 1.000 de titluri vor avea reducere de 10%, iar ediţiile de colecţie vor putea fi cumpărate la preţuri speciale valabile numai la Bookfest, se arată în comunicatul de presă.

Sâmbătă, Humanitas le dedică micilor cititori care au împlinit deja 5 ani, în Colţul H Junior, un atelier de naraţiune creativă pregătit de Bianca Mereuţă, fondatoarea comunităţii „Ce le citim copiilor“(11.00). Un maraton este programat aici duminică între 12.00 şi 19.00, din „Aventurile lui Habarnam” şi ale prietenilor săi” de Nikolai Noso, totul finalizându-se cu o tombolă cu premii pentru cei mai pasionaţi cititori.

Festivalul Pisicilor războinice. Micuţii cititori pasionaţi de seria de romane Fantasy „Pisicile războinice” vor pătrunde în universul personajelor preferate prin intermediul unui spaţiu special amenajat în standul ALL, pe toată perioada târgului. De altfel, seria „Pisicile războinice. Noua profeţie” îşi aşteaptă cititorii cu cea de-a XI-a carte, „Amurg”.

De Ziua Copilului, orice titlu din colectia „Junior” de la Polirom va putea fi achizitionat de la standul editurii cu 40% reducere. Un eveniment special dedicat cititorilor tineri are loc la standul Bookfest Junior în prezenţa unuia dintre personajele recent intrate în colecţie: Pumn-de-Fier (vineri, 16.00). De asemenea, cel mai tânăr autor Polirom, Tudor Şerban (n. 2011), îşi prezintă „tudorismele” din volumul „Tata, eu glumesc serios!”, volum scris împreună cu tatăl său, poetul Robert Şerban (sâmbătă, 18.00).

Din carte, pe ecrane

Editura Rao anunţă pentru această ediţie a târgului de carte „o călătorie fascinantă, printre cărţi premiate, ecranizate sau în curs de ecranizare, pentru toate vârstele şi gusturile, de la mister şi aventură, thriller şi literatură clasică, enciclopedii, ilustrate, de activităţi”.

Printre noutăţile anunţate de Rao se numără „Informatorul”, de John Grisham, „Insula morţii”, de Åsa Avdic dar şi „Oaia albă în turma neagră: Politica de securitate a României în perioada Războiului Rece”, de Larry Watts.

Pentru un public mai larg sunt gândite volume ca „100 de locuri care-ţi taie răsuflarea”, careprezintă unele dintre cele mai pitoreşti, mai insolite şi mai tulburătoare locuri de pe planetă, sau „Maşinăriile lui Leonardo” ori „Duelul vrăjilor”, semnat de Sebastien de Castell şi cartea din seria Larousse „Spune-mi Despre mitologie!”, despre eroii din mitologia greacă, egipteană, hindusă, vikingă etc.. Celor tineri li se adresează „Marele atlas ilustrat pentru copii preşcolari şi şcolari” – Usborne.

Vineri, la 17.00 va avea loc lansarea lui Larry Watts pentru „Oaia albă în turma neagră: Politica de securitate a României în perioada Războiului Rece”.

Cei de la Crime Scene Press au anunţat pentru Bookfest trei lansări. Este vorba despre romanele „Noaptea de Sfântul Andrei” de Oana Stoica-Mujea (sâmbătă, ora 13.00), „Un plan atât de bine pus la punct” de Stelian Ţurlea (sâmbătă, ora 14.00) şi „Fortăreaţa nebunilor” de George Arion (duminică, ora 15.30), în prezenţa autorilor şi invitaţilor acestora.

Cum Statele Unite sunt ţara invitată la această ediţie a târgului, sunt anunţate volumele scrise de doi autori americani, Lawrence Block (autorul-cult al genului hard-boiled) şi Stona Fitch (un scriitor surprinzător, profund, excentric şi foarte actual), arată un comunicat de presă al editurii. 

Vedetele scrisului

Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction au anunţat pentru Bookfest 2018 prezentarea a peste 80 de cărţi-eveniment, noi titluri de autori români şi străini, ediţii de colecţie din literatura română şi universală, ediţii în limba română ale bestsellerurilor internaţionale din ultimele luni.

Cele 30 de evenimente programate în aceste zile îi aduc în faţa cititorilor, printre alţii, pe Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Tatiana Niculescu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Cătălin Dorian Florescu, Oliver Jens Schmitt, Marian Voicu, Ioana Pârvulescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Ion Vianu, Radu Vancu, Sever Voinescu, Vitalie Ciobanu, Cristian Diaconescu, Mircea Vasilescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Andreea Rasuceanu, Ioan Stanomir, Marius Chivu, Andrei Şerban, Mihaela Miroiu sau Ciprian Măceşaru.

Editura Humanitas anunţă că va organiza în cadrul programului „Statele Unite ale Americii, ţară invitată de onoare” un eveniment dedicat seriei de autor Matei Călinescu şi ediţiei americane a volumului „Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter”, publicată recent de prestigioasa editură New York Review Books (NYRB) Classics.

Humanitas mai are în program lansări de carte istorică de tipul „Oamenii epocii fanariote: Chipuri din bisericile Ţării Româneşti şi Moldovei”, de Tudor Dinu (joi, 18.00), şi „Nebiruita flacără a vieţii: Amintiri, 1867–1952” al Annei Kretzulescu-Lahovary (18.30).

Spectaculoasă se anunţă şi întâlnirea de la standul Israelului cu Etgar Keret „Cu ce se ocupă scriitorii?”. Sâmbătă, lansările prilejuiesc la Humanitas întâlnirea cu Lucian Boia (12.00) pentru volumul său nou „Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac”, dar şi discuţia dintre Radu Paraschivescu, Sever Voinescu, Denisa Comănescu pe tema volumului care i-a adus lui George Saunders Man Booker Prize 2017, „Lincoln între vieţi”.

Tot sâmbătă Tatiana Niculescu vine la târg cu „Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca” (de la 14.00), iar Mircea Cărtărescu lansează „Un om care scrie. Jurnal, 2011 -2017” (14.30).

Duminică, la 15.30, sunt lansate romanele proaspăt traduse „Zuleiha deschide ochii”, de Guzel Iahina, „Viaţă de vânzare”, de Yukio Mishima, „Păpuşa”, de Ismail Kadare, şi „Zilele de şcoală ale lui Isus” de J.M. Coetzee.

Sănătatea de citit

Grupul Editorial ALL anunţă pentru Bookfest 2018 reduceri de până la 80%. Joi, de la ora 16.30, pe Scena ARCA, va fi lansat volumul „Practica medicală pentru studenţii la medicină” coordonat de Camelia Diaconu şi Alexandru-Mihnea Găman, parte a unui proiect original care îşi propune să consolideze experienţa clinică a studenţilor la medicină. Dr. Camelia Diaconu, prof. dr. Dan Mischianu şi Marius Zaharie, student în anul IV la UMF Carol Davila, vor participa la eveniment în calitate de speakeri. Sâmbătă, tot la 16.30, pe Scena ARCA este prezentat un volum descris drept „cea mai nouă revelaţie din domeniul cărţilor de nutriţie şi stil de viaţă sănătos”: „Capcanele dietelor. Dietă pe viaţă sau stil de viaţă?”, de dr. Laura Ene.

„Grant. Atlas de anatomie” este cea mai nouă apariţie din portofoliul de carte medicală al Editurii ALL. Volumul conţine referinţe vizuale uimitoare şi informaţii de o relevanţă clinică incontestabilă, adresându-se deopotrivă studenţilor şi tuturor profesioniştilor din domeniul medical, se arată într-un comunicat de presă.

Istorie la stand

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) participă în calitate de expozant la Bookfest. Astfel, la standul muzeului aflat în Pavilionul B2, se găsesc peste 70 de titluri ale publicaţiilor proprii precum anuare, cărţi de specialitate, albume, cataloage de colecţie şi de expoziţie.

Printre noutăţile editoriale cu care se prezintă muzeul la Bookfest în acest an se numără cataloagele de colecţie „Biserici şi mănăstiri din România” (din seria Imago Romaniae),”Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României” (2017), Ghidul expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României” etc.

Debuturi noi, debuturi vechi

Grupul editorial Trei anunţă noutăţi publicate în colecţiile Fiction Connection, Young Fiction Connection, Istorie, Acum pentru viitor şi Eroscop de la Trei, Literary Fiction de la Pandora M şi Citeşte sănătos şi Trebuie să ştii de la Lifestyle Publishing. Reducerile pe care le pregătesc se cuprind între 15% şi 30%.

Jo Nesbo debutează în colecţia Fiction Connection cu „Fiul”, un roman care explorează teme profunde: păcatul, izbăvirea, dragostea, răul şi condiţia umană.

„Ziua în care am învăţat să trăiesc”, de Laurent Gounelle, este o aventură a descoperirii de sine, marcată de întâmplări care-ţi vor schimba viziunea asupra vieţii, arată editura Trei.

„Cină cu ficat şi inimă” de Mihaela Apetrei este primul roman crime românesc publicat la Editura Trei. „Mihaela Apetrei construieşte cu acribia, pasiunea şi talentul unui pictor de boabe de orez personaje atât de verosimile, de palpabile, încât le simţi respiraţia, parfumul, le trăieşti stările, chiar şi atunci când n-ai vrea deloc asta, dându-ţi senzaţia că aceste personaje au scris singure povestea asta extraordinară, deci, şi tu. Or, asta se numeşte arta de a scrie un roman”, spune scriitoarea Ana Barton.

În colecţia Young Fiction Connection, cei de la Trei anunţă „Ura cu care loveşti” de Angela Thomas, inspirat de mişcarea Black Lives Matters, şi „Mirror, mirror” de supermodelul internaţional şi actriţa Cara Delevingne.

Din colecţia Literary Fiction a editurii Pandora M iese în evidenţă romanul „Iubire amară”, cu care debuta cândva Elena Ferrante.

Revizitarea celebrităţilor

Editura Polirom anunţă la târg evenimente dedicate celor mai recente apariţii din colecţiile „Fiction Ltd.”, „Ego. Proza”, „Document”, „Ego-grafii”, „Plural” şi din seria de autor Aurora Liiceanu. Printre invitaţii celor de la Polirom se numără Dan Alexe, Teodor Baconschi, Iulian Ciocan, Carmen Firan, Eugen Istodor, Doina Jela, Sebastian Lăzăroiu, Aurora Liiceanu, Stejărel Olaru, Marius Oprea, Andreea Paul, Eugen Uricaru, Anca Vieru, Varujan Vosganian şi Smaranda Vultur.

Scriitorul libanez Elias Khoury, anunţat ca „unul dintre cei mai mari scriitori ai timpurilor noastre, în mod categoric un candidat la Premiul Nobel” (Avraham Burg), are întâlnire cu cititorii români la Bookfest (sâmbătă, 2 iunie, la ora 16.00, la Scena Arena), pentru lansarea romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Nicolae Dobrisan.

Editura Polirom lansează la standul Statelor Unite ale Americii, invitatul de onoare al acestei ediţii Bookfest, romanul care a câştigat National Book Award 2017, „Cântec pentru cei neîngropaţi”, de Jesmyn Ward, prima femeie care câştigă de două ori cel mai prestigios premiu literar american. O altă lansare dedicată invitaţilor speciali este „Marele Experiment”, volumul de povestiri a autorului „Middlesex”, Jeffrey Eugenides.

Sâmbătă, de la 14.00, Biblioteca Polirom se îmbogăţeşte cu reeditări în seria de autor Albert Camus („Exilul şi împărăţia”, „Faţa şi reversul”, „Ciuma”, „Străinul”), într-o discuţie cu Horia-Roman Patapievici şi Ioan Stanomir la scena Arena.

Un eveniment special îi va fi dedicat de editura Tracus Arte, duminică, de la 13:00 (scena Arca), academicianului Eugen Simion, la împlinirea a 85 de ani, eveniment în cadrul căruia vor fi lansate volumele „Ficţiunea jurnalului intim” (3 volume) şi „Genurile biograficului” (2 volume).

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025 după contestații. Câți elevi și-au schimbat, de fapt, notele finale. Update
Capital.ro
Călin Georgescu a dat semnalul. Anunțul istoric la care sperau milioane de români: A venit vremea!
Playtech.ro
Andreea Marin, despărţire fulger de Adrian Brîncoveanu! Ce a spus despre el, după atâţia ani de relaţie e neaşteptat
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pandișpan pufos cu fructe de sezon. Îl poți savura cu înghețată de vanilie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
Nu am scăpat! Pe ce dată se întoarce canicula în București și câte zile ține
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Obligație de înmatriculare în România. Legea de care mulți nu știu. Se depune dosar la Primărie, nu la Poliție
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază