Bookfest 2025. Cei mai importanţi autori ai momentului şi cele mai bune cărţi îi aşteaptă pe cititori la cele aproape 160 de standuri începând de miercuri

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi deschide porţile miercuri, la Romexpo Bucureşti. Până duminică, 1 iunie, vizitatorii sunt aşteptaţi în pavilionul B2 de cele mai bune cărţi la cele mai avantajoase preţuri. În cele aproape 160 de standuri prezente, editurile au pregătit, pe lângă pachete speciale cu cele mai bune oferte şi reduceri, şi întâlniri speciale cu foarte multe personalităţi culturale din România şi din Portugalia, care este invitatul de onoare al acestei ediţii.
Alina Costache
28 mai 2025, 09:59
Bookfest 2025. Cei mai importanţi autori ai momentului şi cele mai bune cărţi îi aşteaptă pe cititori la cele aproape 160 de standuri începând de miercuri

Bookfest 2025 își deschide porțile. Între cei mai importanţi autori ai momentului care vor fi la Bookfest se numără: Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieş, Doina Ruşti, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Adrian Miroiu, Cristian Preda, Robert Şerban, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, precum şi cu Cristina Andone, Augustin Cupşa sau Alex Moldovan, care vor fi prezenţi la standurile editurilor sau la scenele deschise pentru lansări, interviuri şi sesiuni de autografe, anunţă organizatorii.

Intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la evenimentele programate pe durata acestuia.

Ţara invitată de onoare, Portugalia, a pregătit în fiecare zi evenimente, lansări de carte, dezbateri şi ateliere pentru copii, dintre care putem aminti doar o mică parte. Astfel, inaugurarea standului Portugaliei va fi miercuri, de la ora 12.30. De la ora 16.00, tot în standul Invitatului de Onoare, va avea loc masa rotundă „Cărţi, curaj şi comunităţi: despre puterea afacerilor culturale independente”, la care sunt invitaţi Rosa Azevedo, Raul Popescu şi Ana Sipciu.

Unul dintre cele mai consistente momente din program se va desfăşura joi, de la ora 18.00, la scena Arena, unde publicul este invitat să asiste la o dezbatere incitantă: Lectura ca spaţiu public: cum ţine cartea vie o societate democratică, susţinută de Henrique Mota (fostul preşedinte al Asociaţiei Editorilor Portughezi şi al Federaţiei Editorilor Europeni), agentul literar Simona Kessler, editoarea Lidia Bodea şi profesorul Mircea Vasilescu, moderaţi de  fostul ministru al Culturii Corina Şuteu. Apoi, în încheierea celei de a doua zile de Bookfest, la standul Portugaliei va avea loc masa rotundă Jurnalismul cultural: artă sau o formulă de coagulare socială?, invitate fiind Ana Margarida de Carvalho şi Ioana Stăncescu, moderatoare fiind Iolanda Frandeş-Vasile.

Interesant se anunţă şi evenimentul de sâmbătă, de la ora 14.00, de la standul Invitatului de Onoare, când puteţi să aflaţi cum se măsoară fericirea, în cadrul dialogului cu scriitorul portughez David Machado despre romanul Indice mediu de fericire, în traducerea Veronicăi Manole. Alături de autor sunt invitaţi Veronica Manole şi George Cornilă, iar dialogul este moderat de Simina Popa.

Ultimele zile de Bookfest includ evenimente consacrate numelor mari ale literaturii portugheze, precum Antonio Lobo Antunes, care va fi onorat sâmbătă, la scena Agora, de la ora 12.00, pornind de la traducerea romanului Fado Alexandrino, în prezenţa universitarei Carmen Muşat, a scriitorului Radu Paraschivescu, a traducătorilor Cristina Dăscălescu Dordea şi Dinu Flămând şi a directoarei Institutului Camões, Ana Rita de Sousa, moderaţi de Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction. Apoi, de la ora 16.00, pe scena Arena, José Luís Peixoto va intra în dialog cu editorul şi scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu pe un subiect pe cât de vast, pe atât de atractiv: „Lumea văzută de José Luís Peixoto”; urmează, de la ora 18.00, pe scena Arena, un dialog între G.M. Tavares şi T.O. Bobe, două dintre personalităţile prea discrete ale celor două literaturi. Duminică, de la ora 14.00, editorul şi traducătorul Dan Croitoru va modera un dialog despre seria de autor „José Saramago”, având ca punct de plecare lansarea celei mai recente traduceri, „Cvasiobiect”. Alături de Dan Croitoru, la discuţie vor lua parte editorul şi scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, criticul literar Carmen Muşat, scriitorul José Luís Peixoto şi traducătoarea Simina Popa.

 

Bookfest 2025 Junior

Pe toată durata salonului de carte, editurile îi aşteaptă pe cei mai tineri dintre cititori cu evenimente reunite sub cupola Bookfest Junior cu surprize sub forma atelierelor de creaţie sau de teatru, a lansărilor de carte şi a sesiunilor foto şi de autografe. În seria activităţilor pentru copii, Didactica Publishing House propune joi, de la ora 16.00, atelierul de creaţie „Desenează propriul personaj de poveste”, coordonat de autoarea şi ilustratoarea Diana Tivu.

Un atelier de teatru pornind de la un scenariu după îndrăgita serie „Cireşarii”, de Constantin Chiriţă, va fi organizat de Editura Cartex, la scena Arena.

Copiii sunt aşteptaţi vineri, de la ora 10.30, să participe la aventuri nebănuite prin intermediul atelierului de bandă desenată al autorului Mihai Grăjdeanu, pregătit la standul propriu de Didactica Publishing House. Adina Rosetti îi aşteaptă pe tinerii cititori în standul ART, la ora 12.00, pentru lansarea cărţii „Ultima provocare”, care sondează câteva dintre frământările şi anxietăţile desprinderii de copilărie în lumea contemporană. Apoi, editura Polirom include în Bookfest Junior, începând cu ora 13.00, două  ateliere de istorie, bazate pe volumele „Istoria povestită copiilor”, „Suntem de neoprit” şi „O istorie grafică”, care vor avea loc la standul editurii.

Tot vineri, de la ora 14.00, editura ART invită copiii la standul propriu pentru o sesiune de desenat şi autografe ilustrate, prin intermediul lui Dan Ungureanu, ilustratorul îndrăgitei poveşti „Vântul prin sălcii” de Kenneth Grahame – apărută acum în colecţia Arthur Retro.

Sâmbătă, Opera Comică pentru Copii a pregătit lansarea cărţii „Bubu explorează Opera Comică pentru Copii” de Andreea Soare şi Irina Furdui, de la ora 11.00, chiar la Clubul Bookfest Junior.

Editura StoryCraft invită adolescenţii la Cafeneaua Scriitoarelor, de la ora 11.00, pentru lansarea colecţiei Teens. La eveniment participă Diana Cibu, autoarea cărţii „Popol Vuh. Manuscrisul pierdut”, Rebeca Sala, autoarea cărţii „Băiatul din vis şi secretul ucigaşului” – poveste captivantă despre secrete de familie, încredere şi alegerile dificile care ne definesc, Raul Pacea, autorul cărţii „Ultimul blestem al Camelotului” – un roman despre un descendent al lui Merlin, un Bucureşti plin de secrete şi o vrăjitoare care nu a renunţat niciodată la setea de răzbunare şi Alina Skylark, autoarea cărţii „Player: LunaDeFoc şi merele de aur”.

Cărţile devin spectacole şi desene animate: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu şi seria „Ţup”, de Alex Donovici

Ziua continuă cu un atelier interactiv de poezie pentru copii, organizat de editura Cartex şi susţinut de Carmen Tiderle şi Ramona Boldizsar, la Clubul Bookfest Junior, de la ora 11.00. De la 11.30, editura Humanitas îi aşteaptă pe juniori la standul propriu pentru lansarea unei ediţii ilustrate de excepţie a cărţii „Pisica şi Diavolul” de James Joyce. Despre vechea istorioară franceză repovestită cu haz de James Joyce ne vor vorbi Lidia Bodea şi Radu Paraschivescu – de data aceasta, în ipostaza de traducător al ediţiei de faţă.

Bookfest 2025 sărbătoreşte şi o carte specială, care a ajuns, în mai puţin de doi ani de la apariţie, un musical plin de emoţie şi cu un mesaj fermecător: este vorba despre „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu. De Ziua Copilului, pe 1 iunie, scena Arena va fi gazda unui flashmob, „Invizibilii”, în cadrul căruia actorii din musical îi vor atrage pe cumpărătorii de carte în lumea Laurei, spunându-le spontan celor din apropierea scenei: „Ai auzit? Laura nu ştie să citească!” şi arătându-le scena pe care vor fi cele două Laure (protagonista musicalului), fetiţele care joacă în spectacol, în dublă distribuţie. În frunte cu „Bibliotecarul Bibliotecarilor” (Adrian Nour), actorii care vor dirija întregul moment se vor alătura Laurelor şi vor interpreta câteva fragmente din musical, prezentând povestea. După flashmob, publicul va participa la o dezbatere cu autoarea Ioana Pârvulescu, regizoarea şi scenarista musicalului, Claudia Ciobanu, compozitorul Cornel Ilie, actorii Adrian Nour şi Ecaterina Ladin şi producătorul spectacolului, Andrei Boncea, în care se va vorbi despre parcursul unei cărţi spre a deveni musical.

Curtea Veche Publishing şi ProTV prezintă la scena Arena, de la ora 13.00, serialul animat „Ţup”, făcut după seria de cărţi „Ţup” a autorului Alex Donovici.

DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce salariu are Dan Turturică, șeful TVR. Instituția a cerut peste 30 de milioane de euro la rectificarea bugetară din 2024
Capital.ro
Doliu fără margini! A murit cea mai iubită actriță. Toată lumea e în lacrimi
Playtech.ro
După câți ani nu mai ai dreptul să revendici o moștenire. Ce spune clar legea
DailyBusiness
Unde să investeşti 10.000 de lei în siguranţă. Cum poţi scoate profit
Adevarul
Cât costă să-ți construiești o casă în regim propriu. Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25%
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Culisele despărțirii dintre Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite într-un teribil accident rutier, în Timiș. O mașină a fost prinsă între două TIR-uri
Cancan.ro
Alertă de furtuni violente în România! Când intră în vigoare avertizarea ANM
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Pensionarii de până la 70 de ani, rechemați în activitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia