Comisia juridică: Anumite infracţiuni de corupţie se pedepsesc dacă scopul e obţinerea pentru sine de foloase necuvenite

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia se pedepseşte doar dacă este săvârşită în scopul obţinerii "pentru sine" - nu şi pentru altul, cum prevede acum legea - de bunuri sau alte foloase "materiale" necuvenite.
Romania TV
19 iun. 2018, 13:36
Comisia juridică: Anumite infracţiuni de corupţie se pedepsesc dacă scopul e obţinerea pentru sine de foloase necuvenite

Proiectul semnat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu, şi aprobat de Comisia juridică, cu 12 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”, propune modificarea articolului 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

„Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, prevede textul adoptat.

„În sensul prezentei legi, operaţiunile financiare constau în operaţiuni care antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare şi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerţ, operaţiunile financiare trebuie să constituie o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor, făcută în mod organizat şi sistematic în scopul obţinerii de profit”, stipulează un amendament adoptat de comisie.

În legea în vigoare, sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani faptele săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„S-au adus modificări prin care se dă liber la aceste infracţiuni de corupţie prin interpuşi. Vor fi considerate infracţiuni doar faptele săvârşite în scopul obţinerii doar pentru sine, nu şi pentru alţii, cum este în legislaţia în vigoare în prezent, obţinerii doar de foloase materiale, nu foloase de orice natură cum este în prezent. Avem două modificări prin care se restrânge foarte mult sfera de aplicare a acestui articol şi asta înseamnă în realitate o dezincriminare parţială a acestei fapte de corupţie”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

„Dacă, spre exemplu, se efectuează o operaţiune financiară incompatibilă cu funcţia pe care o desfăşoară un demnitar şi această operaţiune va fi făcută în viitor în scopul obţinerii unui folos pentru o rudă apropiată, în sensul angajării sau obţinerea unei autorizaţii fără respectarea tuturor prevederilor legale, pentru un avantaj care nu este material, nu va mai fi infracţiune”, a mai explicat el.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a afirmat că modificările se referă la definirea operaţiunilor financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. „Ca să ştim ce sunt acestea, ele trebuiau să fie definite, în aşa fel încât să nu ne încurcăm. O definiţie corectă face foarte bine pentru lege”, a spus Nicolicea.

El a explicat de ce proiectul se referă doar la foloase obţinute „pentru sine” şi s-a eliminat referirea la foloase obţinute „pentru altul”.

„Operaţiunea de acţiune de comerţ pe care o faci incompatibilă cu funcţia nu pot să o faci decât pentru tine. Prima chestiune. Dacă sunt operaţiuni financiare evident că nu pot să obţii foloase gen voturi sau like-uri. Era o sintagmă greşită. Nu se pune problema dacă încurcă, se pune problema dacă clarifică anumite lucruri pentru că s-au întâmplat lucruri greşite în trecut şi să nu se mai întâmple”, a indicat Nicolicea.

Semnatarii proiectului sunt Rădulescu Cătălin – Marian, Bucura – Oprescu Simona, Căruceru Aida – Cristina, Cosma Andreea, Gavriliţă Bianca – Miruna, Halici Nicuşor, Iancu Iulian, Moagher Laura – Mihaela, Neaţă Eugen, Pau Radu – Adrian, Presură Alexandra, Suciu Matei, Ursu Răzvan – Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vrăjitoru Sorinel – Marian.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional. 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Comuna de lângă București în care tinerii se mută pe capete. Se ajunge imediat la Romană sau Unirii, traiul e mai liniștit și seamănă cu ce vezi în filmele americane. Vecinii sunt zâmbitori, prețurile mici și copiii se joacă pe stradă
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
La patru ore distanță de București se află cel mai mare castel din lume, construit de Cavalerii Teutoni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia