Concediu de şase luni plătit în România. Liber la serviciu, salariul merge neîntrerupt

Oamenii-cheie din multinaţionale, cu vechime mare în organizaţie, care au o muncă dificilă şi intensă, încep să primească concediu sabatic, adică liber de la muncă pe o perioadă de şase luni - un an, ca să se limpezească, să-şi încarce bateriile sau ca să-şi rezolve problemele personale. Aceştia au locul de muncă garantat la revenirea din concediu. De obicei, concediul sabatic nu e plătit, iar când e remunerat, reprezintă 30-50% din salariul avut de angajat, spune Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET. 
Filip Stan
08 iul. 2018, 07:12
Concediu de şase luni plătit în România. Liber la serviciu, salariul merge neîntrerupt

Lidl, compania care-şi remunerează cel mai bine angajaţii din piaţa de retail alimentar, a declarat recent că oferă specialiştilor în IT, recrutaţi la hub-ul de tehnologie deschis în ţara noastră, concedii sabatice. Lidl este primul angajator mare din România care a anunţat că oferă acest beneficiu unora dintre salariaţii săi.

Concediul sabatic este un beneficiu apărut de trei – cinci ani pe piaţa românească şi constă într-un concediu prelungit, de şase luni – un an, de obicei neplătit, oferit celor mai valoroşi oameni din organizaţie, explică pentru Economica.net Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, cu expertiză solidă în Resurse Umane.

„Concediul sabatic este o practică destul de răspândită „afară”, care constă într-un concediu prelugit, de la minimum şase luni, până la un an, şi care se acordă cu precădere celor cu poziţii importante (dar nu neapărat) în companie, ca timp de refacere şi/sau reflecţie. Cei care primesc concediu sabatic au locul de muncă garantat, se pot întoarce cu forţe proaspete după perioada agreată (de concediu n. red.). Din cauza ritmului alert de astăzi şi ca mijloc preventiv la burnout (suprasolicitare n. red), multe companii acceptă că, după o perioada de 5-10 ani de muncă intensă, concediile „obişnuite” de două – trei săptămâni nu mai sunt de ajuns. Oamenii se înstrăinează de ei înşişi, nu au timp să se ocupe de pasiunile lor, nu au timp să îşi pună gândurile în ordine, şi asta le afectează performanţa şi motivaţia pe termen lung. Mai bine le dai o pauză să îşi reîncarce bateriile. Unii nu se mai întorc niciodată; după concediul sabatic descoperă noi direcţii şi oportunităţi, îşi aşază viaţa pe noi coordonate, dar în lipsa lui, rezultatul ar fi şi mai rău, atât pentru companie, cât şi pentru ei (angajaţii vizaţi de concediu sabatic n. red.).

Este evident că oamenii nu sunt maşini şi faptul de a fi mereu „în priză” şi cu rezultate de vârf este imposibil. Decât să pierzi un angajat valoros, mai bine îi oferi şansa să se ocupe şi de alte aspecte ale vieţii, la fel de importante. Este deci un beneficiu de retenţie şi loializare pentru oamenii-cheie din companii”

Mai multe detalii pe economica.net

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin