Funeriu despre bacalaureatul profesional: „Un fel de bac cu buletinul”

Daniel Funeriu critică măsura introducerii bacalaureatului diferenţiat, susţinând că Guvernul încearcă să "ia votul" celor care au picat examenul. "Este un fel de bac cu buletinul", a declarat pentru Agerpres fostul ministru al Educaţiei

RomaniaTV.net
05 sept. 2012, 10:57
Funeriu despre bacalaureatul profesional: „Un fel de bac cu buletinul”

Consilierul prezidenţial, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, că efectul diferenţierii bacalaureatului va fi acela că diploma va fi obţinută şi de către elevii care nu merită acest lucru.
„Este o măsură total greşită, un fel de bac cu buletinul. Bacalaureatul trebuie să fie trecut de cei care învaţă. Actualul Guvern vrea să dea bacalaureatul şi celor care nu îl merită. I-a întrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat bacul dacă li se pare normal aşa ceva? Cred că este pentru a lua voturile celor picaţi la bac. Oamenii aceştia chiar nu înţeleg nimic. Sper ca plenul Senatului să nu voteze aşa ceva”, a declarat Funeriu, afirmând că printr-o astfel de măsură cei de la Putere reuşesc să „arunce în ridicol” diploma de bacalaureat:

„După ce trei ani am păstrat stabilitatea, şi nu am schimbat de la an la an bacalaureatul, iar vine fiecare ministru cu experimente care dau instabilitate. Varianta corectă a bacalaureatului diferenţiat este prevăzută de Legea Educaţiei şi urma să intre în vigoare pentru elevii care încep clasa a IX-a”, completează fostul ministru al învăţământului.

Funeriu pune urgentara introducerii respectivei măsuri pe seama presiunii „fabricilor de diplome”, care în urma unui bacalaureat serios nu mai au clienţi.

„Această măsură va distruge învăţământul profesional pe care eu l-am reintrodus. Elevii de la liceele teoretice au 80% succes la bac, ceea ce e normal. Cei de la tehnologic au 20% promovare pentru că mulţi dintre aceşti elevi sunt trimişi la liceu în loc să fie îndreptaţi către învăţământul profesional. Această formă de „bac cu buletinul” va trimite din nou zeci de mii de copii pe o cale care nu e a lor”, crede Funeriu.