Bucureştenii riscă amenzi de 2000-8000 de lei dacă nu îşi reabilitează blocurile sau casele. Primăria trimite notificări înainte

Regulamentul de intervenţie pentru reabilitarea faţadelor, adoptat de CGMB; amenzi de 2.000 - 8.000 de lei.
Filip Stan
26 iul. 2018, 10:06
Bucureştenii riscă amenzi de 2000-8000 de lei dacă nu îşi reabilitează blocurile sau casele. Primăria trimite notificări înainte

Consilierii municipali au adoptat joi Regulamentul de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor, pentru creşterea calităţii arhitectural ambientale a clădirilor din Bucureşti, fiind prevăzute amenzi cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei pentru deţinătorii de construcţii, care au fost notificaţi şi care nu respectă obligaţiile ce le revin.

Regulamentul se adresează persoanelor fizice şi juridice, precum şi autorităţilor administraţiei publice şi instituţiilor publice care deţin în proprietate/administrare clădiri care prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală prezintă pericolul afectării sănătăţii, vieţii, integrităţii fizice şi siguranţei populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane.

Stabilirea zonelor de acţiune prioritară se face prin intermediul instituţiei arhitectului-şef. Etapizarea se face avându-se în vedere nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală a clădirilor, respectându-se identitatea şi coerenţa zonelor şi integritatea lor în spaţiul urban.

Potrivit regulamentului, primarul general al Capitalei are obligaţia de a notifica deţinătorii clădirilor inventariate în cazul în care aceştia nu iau din proprie iniţiativă măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală. În cazul clădirilor clasate/în curs de clasare ca monumente istorice, odată cu notificarea proprietarilor, se va notifica şi serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii de a monitoriza şi de a controla modul de realizare a lucrărilor de intervenţie.

De asemenea, Adminstraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, înfiinţată ca serviciu public de interes local, va putea notifica deţinătorii construcţiilor, urmând să fie derulate activităţi de programare, pregătire, contractare, urmărire, executare, decontare şi recepţie a lucărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală.

Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de intervenţie se asigură, pe cheltuială proprie, de către deţinătorii clădirilor.

Totodată, autorităţile administraţiei publice locale pot asigura finanţarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenţie corespunzătoare contribuţiei ce revine proprietarilor/asociaţiei de proprietari, în baza hotărârii CGMB, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, în urma depunerii unei cereri de către proprietar/asociaţii de proprietari. Sumele avansate se recuperează din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.

Pe de altă parte, autorităţile pot asigura preluarea integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei proprietarului/proprietarilor de locuinţe aflaţi în imposibilitate de a asigura sumele ce le revin, ca măsură de protecţie socială, dacă proprietarii fac dovada că realizează venituri medii lunare pe membru de familie sub câştigul mediu net lunar pe economie.

Mai este posibilă preluarea integrală a cheltuielilor dacă lucrările de intervenţie necesare nu au fost executate sau au fost începute, dar nu au fost finalizate, în termenele notificate, precum şi în situaţia în care deţinătorii notificaţi refuză executarea lucrărilor de intervenţie.

O cofinanţare de 50% este posibilă în cazul lucrărilor de intervenţie la clădirile monument istoric, la cele amplasate în ansambluri şi situri clasate ca monument istoric sau în zonele de protecţie a monumentelor istorice, la clădirile protejate datorită valorii lor culturale prin PUG, la clădirile din zonele construite protejate sau din Centrul istoric.

Se sancţionează cu amenzi de 5.000 – 8.000 de lei nerespectarea obligaţiilor de către deţinătorii de construcţii, notificaţi, de a contracta proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie. Amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei sunt prevăzute pentru nerespectarea de către deţinătorii de construcţii, notificaţi, a obligaţiei de a organiza recepţia la terminarea lucrărilor, precum şi recepţia finală la sfârşitul perioadei de garanţie de cinci ani şi completarea cărţii tehnice a construcţiei cu documentele aferente lucrărilor de intervenţie executate.

Anual, PMB prin instituţia arhitectului-şef, va stabili câte o nouă listă de zone prioritare de intervenţie, cu toate activităţile care decurg de aici, până la finalizarea programului, mai prevede regulamentul.

Sunt exceptate de la aplicarea regulamentului clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic şi pentru care proprietarii – persoane fizice şi juridice – sunt obligaţi să acţioneze pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic al clădirilor; clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare. 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Sfatul zilei de duminică, 11 mai 2025. Fecioara trebuie să se concentreze pe prezent
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Ninsori în România în luna mai. Colțul țării unde stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri deja
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
George Simion a plecat din țară. Unde a ajuns liderul AUR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Opt persoane, printre care șase copii, au fost implicate într-un accident rutier grav în Suceava. Autoritățile au intervenit de urgență
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale