Nicuşor Dan promite din nou că va propune un nume la șefia Serviciului de Informații, dar în funcție de cum lucrează Parlamentul, care acum este, teoretic, în vacanța de vară.
„Pentru SRI, într-un timp relativ scurt (o să fac o propunere – n.r.). O să vedem când o să avem sesiuni Parlamentare, pentru că eu fac propunerea, iar Parlamentul trebuie să o voteze. Am nişte perosane în cap, pentru toate serviciile, sunt în analiză. ? Propunerea o face președintele. Nu doresc să facem jocuri, să propunem oameni pe care parlamentul să-i respingă. O să mă consult cu partidele dar propunerea o face președintele.”, a spus Nicuşor Dan.
Întrebat și despre păstrarea sa nu a lui Pahonțu la șefia Servicului de Pază și Protecție (SPP) de peste 20 de ani, președintele nu a răspuns.
La finele lunii mari, Nicuşor Dan a declarat imediat după ce a depus jurământul în Parlament că va numi un director civil la Serviciul Român de Informații (SRI), dar doar după ce rezolvă problema deficitului bugetar.
Pe 3 iulie 2023, Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcție de șef al SRI. De atunci, Serviciul este condus de un interimar. În contextul războiului de la graniță și a războiului hibrid dus de Rusia în toată Europa, instalarea unui director al SRI este cu atât mai necesară, însă fostul președinte Klaus Iohannis nu a considerat necesară o numire.
”De exemplu pe Daniel Morar, care de la CCR a adus anti-corupția în limite constituționale, după ce a fost un procuror șef anticorupție eficient și cel mai mare opozant anti-Coldea din sistem. Sau ia gândiți-vă să o aduci pe Camelia Bogdan, expulzată din magistratură că a poprit averea lui Tender, e specializată extern în lupta cu spălarea de bani. Ce semnal s-ar da că anti-corupția nu s-a terminat cu televiziunile corupților punând miniștri sau șefi la servicii și cei care au luptat să schimbe ceva trăind în exil sau izolați de un cordon sanitar din cauza curajului lor, a spus Alina Mungiu-Pippidi.
În cadrul aceluiași interviu, Mungiu a spus că avantajul lui Nicușor Dan e faptul că înțelege cum funcționează Justiția și, mai ales, care sunt disfuncționalitățile ei, dar dezavantajul e cine și cum va suplini lipsa de resurse umane în jurul lui. ”Cum am zis în decembrie 2024, e cinstit și tenace, și înțelege cum (nu) funcționează justiția. Calitățile astea au făcut din el un prezidențiabil pe care o alianță foarte eterogenă, partide clientelare și votanți onești, societate civilă și militară, de-a valma, a reușit să îl facă ales. După catastrofa evitată, am rămas cu noi înșine, așa cum suntem, cu o Constituție în care președintele are alt profil decât cel din campanie, și cu Nicușor, care nu era chiar pregătit să ne treacă de la statul paralel la statul paraleu, nici chiar cu Bolojan lângă el”, a declarat Alina Mugiu-Pippidi.
Din informațiile Digi24, unul dintre numele luate în calcul pentru unul dintre aceste servicii ar fi Dacian Cioloș, fostul premier tehnocrat, fost consilier onorific al lui Ilie Bolojan, dar și unul dintre oamenii care au fost aproape de Nicușor Dan în perioada creării noului executiv.