„O multime de parinti nu doresc sa se lupte cu copiii lor pe acest subiect controversat si le permit sa isi faca propriile alegeri”, spune Jane Rees, director al serviciului de nutritie / educatie in medicina pentru adolescenti si lector in pediatrie la Universitatea din Washington. „Dar judecata copiilor nu este suficient de matura si ei inca mai depind de parinti pentru a fi ghidati.”
Specialistii afirma ca momentul propice este de indata ce ei incep sa vorbeasca. Anii prescolari sunt cei mai buni pentru a introduce in mintea copiilor mesajele benefice pentru ei cu privire la alimentatia sanatoasa, intrucat copiii sunt foarte influentati de ce spun sau fac parintii in acesti ani. In plus, cercetarile au aratat ca bolile de inima pot incepe foarte devreme si ca rigidizarea arterelor poate fi asociata cu o dieta bogata in grasimi.
Deci… niciodata nu e prea devreme sa incepem sa vorbim copiilor despre alimente sanatoase si hranitoare versus acele alimente care doar au gust bun dar ele nu dau corpului nimic nutritiv, ci, din contra, fura energie (si se numesc in cultura populara „junk food”). Noi, ca parinti, trebuie sa citim cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate ca sa verificam permanent ce nutrienti si ingrediente contin.
Multi copii sunt atrasi de reclamele atractive si agresive, dar si de modul de ambalare al produselor alimentare, inclusiv al cerealelor invelite in zahar. Dr. Jane Rees ne sugereaza sa permitem acestor alimente sa fie consumate ocazional, in cadrul unui regim general alimentar axat pe un consum redus de zahar, de grasimi si de alimente prelucrate.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.